KRÖNIKA Motivation till att följa rekommendationer är inte alltid lätt att finna. Det gäller i allt från att äta mindre sött, öka fysisk träning, sluta med tobak och alkohol – till att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer om social distansering. Vi börjar med höga ambitioner men tröttnar snart. Nyårslöften brinner ut som raketer mot stjärnhimlen. Ibland ställs saker mot varandra. I helgen ansåg många att det var viktigare att stödja ”Black lives matter ” än att minska smittspridning och skydda våra äldre. Det är lätt att bli upprörd över med rätta – men kanske mänskligt?

Eftersom mina ansvarsområden är sjukvård och hälsa, så funderar jag på hur vi motiveras till att stärka vår hälsa och vid sjukdom följa ordinationer från vården. Läkemedel som inte tas eller används på ett felaktigt sätt är kostsamt för samhället och kan leda till skador för individen. Vi lägger enorma resurser på att ta fram nya läkemedel och behandlingar men effekterna förutsätter att de används på rätt sätt. Var femte patient som kommer till en svensk akutmottagning är läkemedelsförgiftad!

Till detta kommer kostnaden för den medicin som aldrig tas. Kommer läkemedlet sedan ut i naturen istället så får det skadliga konsekvenser för vår miljö.

Rehabilitering som inte blir av leder till en försämrad livskvalitet för individen och minskad möjlighet för återgång till arbete och social aktivitet. Jag är övertygad om att om jag får välja form av rehabilitering så ökar följsamheten till behandlingen. Att kunna välja, eller välja bort, psykolog eller fysioterapeut där personkemin fungerar bättre eller sämre. Med hjälp av djur, natur, körsång eller dans, bollsport eller simning och naturligtvis professionell legitimerad personal, kanske mina möjligheter att nå vårdplanens mål ökar. Det finns många exempel på personer som lyckas med det ”omöjliga” efter svåra olyckor med en stark motivation och professionell hjälp. Hur kan fler hitta denna motivation?

Nu är vi trötta på den sociala distanseringen som Covid-19 medför. Vi vill ha en sommar med umgänge med släkt och vänner och upplevelser som vi får dela med fler än femtio personer. Vi vill känna engagemang för annat än tv-serier, renoveringsprojekt och trädgårdsodlingar. Jag är allvarligt orolig för att ”civil olydnad” mot folkhälsomyndighetens rekommendationer kommer att leda till en ny våg av smittspårning. Kan vi komplettera det traditionella midsommarfirandet med att införa personliga midsommarlöften 2020?

Mina topp tre

Finna sätt att träffa min 92-åriga mor regelbundet utan att utsätta henne för smitta.

Hålla avstånd och inte resa i onödan.

Se till att få TBE vaccination efter att ha pratat om det i 20 år!

Vilka är dina löften?

Anna Mannfalk (M)
Regionråd och 1:e vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden