KRÖNIKA. En oväntad konsekvens av Coronakrisen är att vi plötsligt kikar rakt in i varandras hem.

Allt fler deltar i videokonferenser hemifrån. Vad få tänker på – inklusive jag själv – är att kameran inte bara fångar personen utan även rummet. Med allt från toapappersbalar ovanpå garderoben till obäddade sängar i bakgrunden.

Speciellt tydligt blir detta när bilden projiceras på en 2×2 meter stor duk, till exempel i stora konferensrummet i regionhuset.

I USA har demokraternas presidentkandidat Joe Biden förstått det där. Han har helt sonika låtit bygga upp en hel studio i sin källare i hemmet i Delaware. Där sitter han, professionellt ljussatt, vid sitt lilla skrivbord i mörkt trä framför den väggfasta vita bokhyllan, och ser presidentlik ut. Kanske något att ta efter?

Medan jag funderar på det, kan jag också konstatera att krisen även har satt strålkastarljuset på tillgången till pålitligt, säkert och snabbt internet i hela Skåne. När människor uppmanas att jobba hemifrån och umgås på distans är såklart tillgången till internet en förutsättning.

Så är det inte i Skåne idag. Av Skånes 33 kommuner är det endast fem där mer än 80 procent av hushållen har tillgång till fiber. I fyra kommuner har under hälften av hushållen tillgång till fiber. Samtidigt saknar hela 29 procent av hushållen i Skåne tillgång till en internetuppkoppling på minst 100 Mbit/s. Ur ett IT-infrastrukturperspektiv är det naturligtvis oroväckande.

Robust fiber behövs för att kunna jobba hemifrån. Men också för att minska avstånd, göra fler digitala vårdbesök möjliga och förbättra livskvaliteten.

En utbyggnad av fibern i Skåne har blivit ännu mer akut sedan delar av det gamla kopparnätet börjat monteras ner och allt fler hänvisas till mobilnät eller fibernät. Det gör att larmet till hemtjänsten på vissa ställen riskerar att sluta fungera.

För mig som centerpartist handlar det också om en klassisk rättviseaspekt. Man ska kunna bo, leva och arbeta i hela Skåne. En digital allemansrätt, skulle man kunna säga.

Ett levande samhälle består av levande näringar. Att ha tillgång till bredband och bra mobila kommunikationer är inte bara en fråga om tillväxt. Ofta är det en ren överlevnadsfråga för företagen. Bra kommunikationer är helt enkelt nödvändigt för att företagen ska kunna fortsätta att växa och skapa nya jobb. Det är även en avgörande faktor för att människor ska kunna bo kvar på landsbygden, men också för att nya människor ska vilja flytta dit.

Jag skulle vilja påstå att det just nu är ett lysande tillfälle att bygga ny och rusta upp gammal infrastruktur. Nyligen presenterade mina partikollegor i riksdagen en satsning på 1,2 miljarder kronor i investeringar i väg- och järnvägsunderhåll, tillsammans med bredbandsutbyggnad. Investeringarna kan bidra till att säkra jobb och företag under krisen.

Det är rätt tänkt. Många företagare ser idag hur deras livsdrömmar krossas och bolagen blöder. Om vi kan skynda på planerade satsningar och tidigarelägga investeringar, kan vi åtminstone rädda en del företag och jobb.

Därför är det så viktig att vi bygger ut bland annat fibernätverken i Skåne. Nu.

Annette Linander (C)
Regionråd med särskilt ansvar för digitalisering