KRÖNIKA. ”Vem ska ta hand om hunden om vi dör i Corona?” Det var en bekants mamma, 70+, som oroligt ställde frågan till sina barn via Messenger.

Barnen lugnade snabbt sin mamma med att om det värsta skulle inträffa, fick hunden gärna bo hos någon av dem.

Karantänen och den sociala distanseringen tär, låter obehagliga tankar blomma ut. Det är en sorg att inte kunna vara nära andra rent fysiskt. För äldre, som inte får träffa sina barn och barnbarn. För yngre, som inte får träffa sina klass- eller studiekamrater. För mig, som älskar närhet.

Det var faktiskt tron på det nära som en gång i tiden fick mig att välja just Centerpartiet. Att beslut ska fattas nära de människor som berörs av besluten (”decentralisering”). Betydelsen av att stötta de restauranger, kaféer och småbutiker som finns i vår stad. Att våra barn inte varje dag ska behövas bussas iväg till större städer, utan att byskolan får leva kvar. Vikten av närheten till naturen – och att den mat vi lägger på våra tallrikar och häller upp i våra glas kommer från lantbrukare som håller det skånska landskapet öppet.

Om du tittar noga på Centerpartiets logotyp, kommer du upptäcka att det nära finns med även där, i uttrycket ”närodlad politik”.

Lägg ordet ”nära” som ett lackmuspapper på ett politiskt förslag, och det blir plötsligt ganska enkelt att förstå varför centerpartister i Region Skåne agerar som de gör.

Varför vi har kämpat för att regionen och de skånska kommunerna ska köpa in mer mat och dryck som är närproducerad.

Varför vi arbetar för att även de som bor på den skånska landsbygden ska ha nära till busshållplatserna.

Varför vi vill att sjukhusmaten ska tillagas nära patienterna som ska äta den.

Varför vi uppmuntrar närproducerad el från solceller och vindkraftverk runt om i Skåne.

Varför vi tycker det är så viktigt att satsa på den nära vården, det vill säga på Skånes vårdcentraler, ungdomsmottagningar och barnavårdscentraler.

Och så vidare. Om något är nära, kommer det med all sannolikhet att vinna centerpartistiska hjärtan och röster.

Och jag är som jag är. Jag arbetar för att alla i Skåne ska ha robust fiber och kunna delta i digitala möten – men själv älskar jag att träffa människor i fysiska möten. Jag kan uppriktigt säga att det tär på mig att jag inte får krama mina vänner nuförtiden.

Jag ser fram emot den dag när vi inte längre behöver hålla den sociala distanseringen.
Nu ser vi vad närheten verkligen betyder.

Annette Linander (C)
regionråd med särskilt ansvar för digitalisering