GRANSKNING. I onsdags (4/3) sändes SVT:s Uppdrag granskning som handlade om Vårdexpressen, det digitala anamnesverktyg som Region Skåne har provat i en pilotstudie i primärvården. I programmet framkommer allvarliga uppgifter kring både verktyget i sig och hur upphandlingen av det har gått till.

– Om det är så att det har begåtts konstigheter bland våra tjänstemän så är det viktigt att man inte bara kör på som om ingenting har hänt utan det måste bli konsekvenser, säger regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) till SVT Skåne.

Redan i slutet av januari framkom det i samband med en intervju uppgifter om att det kan ha skett felaktigheter i upphandlingen. Regiondirektör Alf Jönsson valde då att omedelbart stoppa allt samarbete med det företag som ligger bakom Vårdexpressen, att pausa planerna på ett breddinförande i regionen och att tillsätta en extern granskning.

– Det är allvarliga uppgifter som kommer fram, kommenterade Alf Jönsson i ett pressmeddelande efter att programmet hade sänts. Det stärker ytterligare att det var rätt beslut att avbryta pilotverksamheten och tillsätta en extern utredning, vilket vi gjorde för drygt en månad sedan. Vår verksamhet ska följa regler, våra upphandlingar ska gå rätt till och tåla att granskas. Vi ska alltid ha skattebetalarnas intressen för ögonen.

Jonna Svärd
Jonas Duveborn