KRÖNIKA. 2012 fick jag frågan av Sydsvenskan kring varför jag bryr mig om ofrivillig barnlöshet. Samma vecka skickade jag iväg ett brev till dåvarande socialminister Göran Hägglund (KD) och socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) och undrade varför frågan om infertilitet inte prioriteras och föreslog ett par åtgärder, tyvärr prioriterades inte dessa.

Åtta år senare kan jag inte låta bli att ställa samma fråga igen på nytt. Jag anser helt enkelt att unga människor bör få bättre möjligheter att avgöra när de vill bli föräldrar, det är en god socialliberal tanke som är värd att hedra. Idag är det ungefär 15 procent av alla par i Sverige uppger att de är ofrivilligt barnlösa, enligt Karolinska institutet. De riskerar dessutom att bli fler i takt med att många par väljer att skaffa barn senare i livet.

I min roll som sjukvårdspolitiker har jag ofta träffat på par som inget hellre vill än att få barn, men som inte lyckas. Ofta går det inte att hitta någon förklaring till varför de inte kan få barn. Av allmänheten, bekanta och dylikt avfärdas ofta ofrivillig barnlöshet som ett lyxproblem, ett så kallat i-landsproblem. Ofrivillig barnlöshet är mer komplext än så, vilket delas av flera expertmyndigheter som exempelvis Världshälsoorganisationen WHO. Redan 1997 klassificerade WHO ofrivillig barnlöshet som en sjukdom.

Vi behöver göra ännu mer för att belysa problembilden, där både kommun, region och stat behöver kroka arm för att lösa dagens och framtidens utmaningar i vad som gäller infertilitet.

Hittills har vi i Region Skåne initierat ett omfattande arbete för att hjälpa par som drabbats av ofrivillig barnlöshet, bland annat genom ReproUnion-samarbetet med Danmark som går ut på att intensifiera forskning om orsaker till infertilitet.

Men de insatser som görs räcker inte. Det behövs en moderniserad lagstiftning och nationella informationskampanjer som får fler unga människor att förstå vad som kan göras för att motverka infertilitet.

Unga människor bör få bättre möjligheter att avgöra när de vill bli föräldrar. Den som vill bli förälder måste vara säker på att kunna få föräldrapenning och en studieplats efter föräldraledigheten. Sjukvården måste också byta perspektiv, arbeta mer med förebyggande information. Dessutom måste vi fördjupa och utveckla forskningen om infertilitet. För den framtida generationens skull.

Gilbert Tribo (L)
regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden