BLIPP. I morgon (14/12) sker den slutliga övergången till Skånetrafikens nya biljettsystem. En nyhet är möjligheten att betala med blipp på de gröna stadsbussarna, en lösning som bland annat finns i Londons tunnelbana och busstrafik sedan tidigare.

Först ut är Hässleholm, där Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden, fick göra det första blippet. Samtidigt blir det möjligt i Trelleborg och därefter kommer Malmö, Lund, Helsingborg, Kristianstad, Eslöv, Ängelholm, Landskrona och Ystad löpande.

Blipp-funktionen på stadsbussarna följer ett antal smidiga funktioner. Vid första blippet dras kostnaden för en enkelbiljett för vuxen, sedan kan man fortsätta resa inom enkelbiljettens giltighetstid som finns registrerad nästa gång man blippar. Skulle man blippa igen några timmar senare omvandlas biljetten automatiskt till en 24-timmarsbiljett som då finns registrerad på kortet istället. Allt sker helt automatiskt.

– I dag har jag gjort den första blippen och det var hur enkelt och smidigt som helst. Det ska vara enkelt att resa med den skånska kollektivtrafiken för att fler ska vilja och kunna åka med. Jag är stolt över att Skånetrafiken ligger så långt fram i utvecklingen och att vi är först i Norden med blipp på bussarna, säger Carina Zachau (M), ordförande kollektivtrafiknämnden.

Är du nyfiken på alla nyheter i biljettsystemet? Läs mer här: https://www.skanetrafiken.se/nyhetsarkiv/nya-biljettsystemet/.

Helena Nanne