LIFE-SCIENCE. I veckan besökte Anna Mannfalk (M), vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden  Johnson & Johnsons anläggning i Helsingborg tillsammans med riksdagsledamot Ulrika Heindorff (M)  och Marie Weibull  (M), som är ledamot i sjukvårdsstyrelse Helsingborg.

Det var givande diskussioner om utmaningar, möjligheter och vikten av samverkan i regionen och samtal om Life-Science. Vi fick även möjlighet att se delar av deras globala forskning som bedrivs i Helsingborg inom rökavvänjning, mag-och tarmhälsa och förkylning.

– Dagens möte visade på att Skåne är en region i framkant när det gäller Life- Science, där vi har en aktiv läkemedelsindustri. Ett företag som Johnson & Johnson är en stor arbetsgivare i Skåne och en viktig aktör inom läkemedel där vi kan nå ännu längre med rätt samverkan, säger Anna Mannfalk (M).

Johnsson & Johnsson är en av världens största hälso-och läkemedelskoncerner och har fyra anläggningar i Sverige, varav en i Helsingborg och de riktar in sig på konsumentprodukter, läkemedel och medicinteknik. I hela världen är det över 135 000 anställda i 260 olika bolag. I Helsingborg är de idag över 670 anställda.

Under 2018 tillverkades 61 miljoner konsumentenheter/förpackningar bara i Helsingborg och en av de mest kända produkterna som tillverkas i Helsingborg är Nicorette, som varje år bidrar till att förlänga livet för människor runtom i världen. T.ex. räknar Johnson  & Johnson med att Nicorette under 2018 bidrog till 7,4 miljoner fler livsår. I fjol var det 40 år sedan som Nicorette lanserades första gången och då var Schweiz det första landet i världen att erbjuda invånare rökavvänjningspreparatet Nicorette.

Det pågår idag banbrytande utveckling inom diagnostik och behandlingsmetoder samtidigt som det finns flera utmaningar. Genom ett sådant studiebesök får vi möjlighet att ha en öppen diskussion om utmaningar, möjligheter och hur vi tillsammans kan skapa viktiga värden för regionen. De som anordnade dagen och bjöd in till studiebesöket var Sven Sjövall, R&D Site Lead Johnson & Johnson, Katarina Lundh, Director R&D Selfcare, Global Digestive Health Care, J&J Consumer Health , Meckiann Jönsson, Public Affairs Manager, Janssen och Fredrik Egertz, Strategic Account Manager, J&J Medical Device.

Camilla Andersson