STRÖVOMRÅDE. Skånska Landskap har haft årets sista möte och denna gång ägde mötet rum på Fulltofta Naturcentrum som ligger mellan Höör och Hörby.

Skånska landskap ansvarar för 19 strövområden i Skåne, som alla har markerade vandringsleder. Aktiviteterna är många och man kan bland annat vandra, cykla, bada, rida och promenera. Flera av strövområdena är tillgänglighetsanpassade- och just Fulltofta är ett av dem.  På Fulltofta är utomhuspedagogiken i centrum och aktiviteterna för grundskolorna är många. Utöver pedagogiken är naturvård och skogsbruk två viktiga ansvarsområden för stiftelsen skånska landskap, där stor del av verksamheten finansieras av Region Skåne.

Fulltofta som strövområde kan ses som en ”entré” ut i naturen med utställning, servering, aktiviteter samt konferensmöjligheter. Det finns flertalet vandringsleder för långa och korta vandringar. Landskapet är omväxlande, med stora och små dammar, djupa skogar, öppna gläntor och stora mäktiga ekar. Mitt bland alla olika vandringsleder passerar också Skåneleden, som sträcker sig över 30 av 33 skånska kommuner.

Det har varit många aktiviteter under året som har gått och målsättningen fortsätter att vara att få hit ”nya” människor som vill ta sig ut i skogen. Innan årets slut bjuder Stiftelsen Skånska Landskap in till ett Vinterlovskul på Fulltofta Naturcentrum, med berättelser från Fulltofta som är för hela familjen. Under hela december pågår även utställningen ”Småkryp – Inga små stjärnor får slockna” som handlar om insekter, maskar och kryp som finns i Fulltoftaskogen.

Under mötets gång diskuterades även verksamhetsplan för 2020 och det var tydligt att folkhälsan är en mycket viktig fråga tillsammans med miljö och klimat. Naturen har en stor betydelse för folkhälsan och stiftelsen Skånska Landskap har en viktig roll i det förebyggande arbetet, vilket alla var rörande överens om under dagens möte.

Camilla Andersson