KRÖNIKA. Jag packade mina väskor. Flydde till Växjö. Slutade helt med politik.

25 år gammal kände jag mig slut som människa, jag kände mig som 205 år. Orkeslös.

Det hade varit intensiva år inom Centerpartiets Ungdomsförbund, så många trevliga människor vid så många olika träffar och aktiviteter vid så många olika tillfällen.

Precis som för så många andra unga, hade jag svårt att sätta stopp. Tacka nej till uppdrag. Ge kroppen tid att återhämta sig. Andas ut.

I Sverige är stressrelaterad psykisk ohälsa den vanligaste anledningen till sjukskrivning bland kvinnor. Som hjärnforskaren Anders Hansen konstaterat: Vi lever längre och är friskare än någon gång tidigare i människans historia. Ändå äter en miljon svenskar medicin mot depression.

Hjärnforskarens recept till sina patienter är kort och gott: Ut i naturen och rör på dig. Promenera eller spring. Gärna minst en halvtimme, varje dag.

Naturen är med andra ord en dunderkur för sönderstressade samtidsmänniskor.

Shinrin-yoku talar man om i Japan. Det är en helande metod som går ut på att man sänks ned i naturen eller tar ett ”skogsbad”. Skogsbad är för övrigt något som har börjar att sprida sig även till vårt land. (Läs gärna boken ”Japonism” av Erin Niimi Longhurst.)

Man behöver inte vara särskilt religiös för att se visheten i psalm 200:

I denna ljuva sommartid gå ut, min själ, och gläd dig vid den store Gudens gåvor. Se, hur i prydning jorden står, se, hur för dig och mig hon får så underbara håvor.

Notera ordet ”själ”. Det är din själ som ska ut och glädjas, inte bara din kropp.

Även inom Region Skåne pågår spännande verksamheter för att med naturens hjälp få människor att läka. För ett tag sedan hade jag en mycket givande träff med eldsjälarna inom NUR, Naturunderstödd rehabilitering på landsbygd.

De bedriver sin verksamhet på åtta olika gårdar runt om i Skåne och hjälper människor med psykisk ohälsa och som har tendens till social isolering och passivisering. Att vistas på gården är ett komplement till den medicinska vården.

Tanken är att deltagarna ska få vistas i en grön miljö och få möjlighet att delta i gårdens dagliga arbete om de så önskar. Det finns både gårdar som arbetar med djur, och gårdar som bara har ett fåtal djur som sällskap.

Även djurens lugnande inverkan på oss som människor är tydlig.

”Man behöver inte leva med en katt särskilt länge för att inse att vi människor har mycket att lära av våra fyrbenta vänner. Allt vi eftersträvar gör katter redan”, skriver Linda Skugge till exempel i sin krönika ”Därför blir katter inte utbrända”.

Natur och djur. Det är det som får oss människor att må bra. Och hjälper oss att bli bättre när vi inte mår så bra. Därför tycker jag att naturunderstödd rehabilitering på landsbygd är ett så viktigt inslag i vården.

Tillbaka till Växjö. Vad hände sen?

Jag återhämtade mig. Tog långa promenader längs sjön. Började studera franska. Fick perspektiv på livet och politiken. Fick tillbaka lusten. Lärde mig känna igen signalerna i min kropp. Så en dag något år senare upptäckte jag att Centerpartiet i Växjö sökte en ombudsman, och började fundera. Tänk om jag skulle?

På den stigen är det.

Annette Linander (C)
regionråd med särskilt ansvar för digitalisering