HALLÅ DÄR. Allians för Skåne har intervjuat ordförandena i nämnderna för att höra mer om deras politiska vardag. Först ut är kulturnämndens ordförande Magnus Lunderquist (KD).

Magnus Lunderquist är Kristdemokrat och ledamot i regionfullmäktige och ordförande i kulturnämnden. Han har varit med i Kristdemokraterna sedan 1991 och ledamot i kommunfullmäktige i Staffanstorp sedan 2010.

Vilka tre politiska frågor tycker du är viktigast i din nämnd?

– Det är att fler skall få tillgång till och bli delaktiga i Skånes rika konst- och kulturliv. Hela Skåne behövs för att skapa en hållbar och dynamisk kulturpolitik. För mig är det också väldigt viktigt att personer med funktionsnedsättning ska kunna ta del av och utöva kultur oavsett funktionsförmåga.Sen vill jag gärna se en ökad samverkan mellan kultur och andra politikområden i Region Skåne.

Vad ser du mest fram emot i din nämnd inför 2020?

– Jag ser framemot att den regionala kulturplanen skall blir klar. Det är ett spännande och viktigt arbete som vi arbetat hårt med i nämnden. Inför nästa år är även förhoppningen att vi får se en metod- och kunskapsutveckling när det gäller ett inkluderande förhållningssätt inom hela kulturlivet.

Är det något övrigt som du vill tillägga?

– Det är i så fall att vi inom ramen för kultursamverkansmodellen kommer att fortsätta utveckla samspelet mellan stat, region och kommuner så att de offentliga resurserna och kompetenserna inom kulturområdet används på bästa sätt.

Följ Magnus Lunderquist: Twitter: @MLunderquist, Instagram: lunderquist

Facebook: https://www.facebook.com/magnus.lunderquist