KULTURPRIS. Nu har det återigen varit dags för kulturnämnden att dela ut Region Skånes kulturpris för 2019.

I år gick priset till Malmöregissören Ronny Danielsson, med motiveringen att ”han kombinerar det storslagna med det intima i scenkonst som både underhåller och utmanar. Proffs och amatörer står ofta vid sida när han med osviklig känsla för nyanser gestaltar berättelser på scenen. Med ett inkluderande arbetssätt, energi och värme har han regisserat allt från stora musikaler på operahus till teaterföreställningar”.

Tidigare har Ronny arbetat på bland annat Malmö Opera, Malmö Stadsteater, Helsingborgs stadsteater, Uppsala stadsteater, Dramaten och Stockholms stadsteater.

Ronny Danielsson själv ser priset som ett bevis på att hans arbete är viktigt. – Jag fick beskedet när jag väntade på bagaget på flygplatsen i Barcelona. Jag nästan dånade som kvinnliga skådespelare gjorde på teatern i gamla tider. Jag blev chockad och mycket, mycket glad!

Prissumman är på 100 000 kronor. Fler som prisades var Wanås Konst som får Region Skånes kulturpalett 2019. Detta pris är ett vandringspris som delas ut till verksamheter som med framgång utvecklat kultur för, av och med barn och unga. Även Wanås Konst får 100 000 kr.

Camilla Andersson