HÄLSOVÅRD. På regionfullmäktige (22/10) inledde regionrådet Anna Mannfalk (M), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, ärendet om hälsosamtal med att lyfta fram fördelarna.

– Vid ett hälsosamtal träffar du specialutbildad vårdpersonal. Med hjälp av frågor och blodprov får du svar på hur din hälsa ser ut. Och om du vill får du råd och stöd att förbättra den – så att du kan ligga steget före flera vanliga sjukdomar. Att hitta motivation och tid till träning, avkoppling och hälsosamma matvanor kan kännas svårt. Samtidigt vet vi att många vanliga sjukdomar är kopplade till vår livsstil, som vad vi äter, hur mycket vi rör på oss och hur våra sömnvanor ser ut. Även små förbättringar kan göra stor skillnad och där kan hälsosamtal vara stödet för att genomföra de förändringar livsstilen som behövs.

Forskning har visat att de som deltar i hälsosamtal förbättrar sin hälsa och lever längre. Sunda vanor kan till exempel förebygga 90 procent av all typ-2-diabetes, 80 procent av alla hjärtinfarkter och 30 procent av all cancer. Det positiva är att även små förbättringar kan göra stor skillnad! För varje ny sund vana du inför, kommer din kropp att tacka dig.

Ett av de allra första pilotprojekten i landet med riktade hälsosamtal genomfördes i Habo i Region Jönköpings län i mitten av 1980-talet. Bland de 652 som deltog, var dödligheten 25 år senare 43 procent lägre jämfört med motsvarande åldersgrupp i övriga Sverige.

I Region Skåne har vi tagit beslutet att införa hälsosamtal utifrån just Habo-modellen. Vi börjar med att införa i en åldersgrupp för att sedan utvärdera innan vi fortsätter införandet i nästa åldersgrupp.

Vi ser att hälsosamtal i Region Skåne kan bidra till att minska för tidig död.

Theresa Lindahl