UTBILDNING. Peter Arvebro, 44 år, har just blivit antagen till en ny typ av lärarutbildning vid Malmö universitet där studenterna får lön under utbildningen, berättade SVT häromdagen (12/8). Detta har gjort det möjligt för honom att karriärväxla.

– Det är ju en enorm lärarbrist. Vi behöver vara kreativa och hitta olika vägar att bli lärare, säger Anders Ohlson vid lärarutbildningen vid Malmö universitet.

Upplägget gör det möjligt för fler att utbilda sig till lärare som en del av det så kallade livslånga lärandet.

– Ska vi kunna tillgodose den stora kompetensbrist som finns inom flera olika sektorer måste utbildningssystemet bli mycket flexiblare. Något som jag påpekat under en längre tid. Hoppas det lossnar ordentligt nu, så att fler människor mitt i livet kan ställa om till sitt drömyrke samtidigt som företag och den offentliga sektorn får den kompetens de behöver, säger regionrådet Anna Jähnke (M).

Magnus Ekblad