I tisdags (13/8) besökte Liberalernas regionråd Louise Eklund Sveriges största solcellspark i Sjöbo, tillsammans med Charlotte Ramel-Andersson, ordförande för Liberalerna i Sjöbo, Johan Fjelkner VD för Sparbanken Skåne samt Erik Martinson VD för Svea solar.

Så här säger Louise Eklund om besöket:

– Solcellsparken i Sjöbo är imponerande och helt rätt väg att gå. Vi behöver säkerställa en bred tillgång till hållbar energi i Skåne. Solcellsparken är ett viktigt bidrag. Den visar hur privata initiativ kan bidra till att lösa energikrisen. Framöver behöver vi skapa bättre förutsättningar så att fler regionala och lokala aktörer kan bidra till en grön elförsörjning.

Med 21 080 solpaneler på tolv hektar mark är Sparbanken Skånes solcellspark i Tågra utanför Sjöbo landets största i sitt slag. Bakom uppförandet av parken står det rikstäckande företaget Svea Solar, i samarbete med investerare och lokala markägare. Sparbanken Skåne kommer att ta sin el från parken, motsvarande cirka 2 GWh/år vilket är en tredjedel av anläggningens initiala kapacitet. Parken, som också får bankens namn, invigdes den 13 juni 2019.

Elma Huskic