VARMT. Det råder värmebölja runt om i Sverige och Skåne. 1177 Vårdguiden har publicerat flera goda råd för hur man kan hantera värmen, som påverkar oss olika mycket. Till exempel riskerar äldre, sjuka och små barn att påverkas extra mycket.  

På 1177 går det även att läsa mer om värmeslag och hur vi ska ”bete” oss dessa sommardagar. Värmen gör att de ytliga blodkärlen vidgas och då svettas du mer. När du svettas måste du ersätta den förlorade vätskan. Får du inte i dig tillräckligt med vätska blir blodet mer koncentrerat och risken för blodpropp ökar. Värmen ökar risken för hjärtsvikt för dig som redan har problem med hjärtat. Vid värmeslag är kroppstemperaturen över 40 grader. Några av symtomen vid värmeslag är; huvudvärk, illamående, kräkningar, synrubbningar och yrsel.   

Vad innebär då värmebölja? Begreppet används när vi får en längre period med ovanligt höga temperaturer, på en specifik geografisk plats. SMHI har ett värmevarningssystem för höga temperaturer för att åtgärder ska sättas in i tid för sårbara grupper i samhället. I Sverige inträffar värmebölja vid lägre temperaturer än i södra Europa eftersom att vi inte är lika vana vid värme här.

Några av 1177:s råd vid just värmebölja är: Ta det lugnt – undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar. Drick mer än vanligt – vänta inte på törstkänsla. Ordna en sval miljö – använd gardiner, persienner och markiser. Försök vara i bostadens svalaste rum. Vädra på natten när det är svalt.

Även Klimatsamverkan Skåne har delat med sig av flertalet tips i värmen. Klimatsamverkan Skåne startade våren 2010 och är ett samarbete mellan Region Skåne, Länsstyrelsen Skåne och de skånska kommunerna genom Kommunförbundet Skåne. Klimatsamverkan Skånes vision är att det ska vara enkelt att leva klimatsmart, här omvandlas klimatsmarta idéer till konkreta handlingar. För att nå den visionen tror vi att vi behöver vi ta ett samlat grepp om klimatarbetet på alla nivåer i hela Skåne och vi tror att organisationerna Region Skåne, Länsstyrelsen Skåne och Kommunförbundet Skåne har goda förutsättningar att göra just det. Läs gärna mer på deras om just klimattips vid värmebölja.

Får du besvär i samband med en värmebölja eller höga temperaturer bör du kontakta din vårdcentral eller ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning.

Camilla Andersson