INNOVATION. I torsdags (23/5) invigde regionala utvecklingsnämndens ordförande Anna Jähnke (M) Skåne Innovation week. Första dagen på denna vecka var Region Skånes årliga heldag om innovation, utveckling och entreprenörskap med fokus på vilka förutsättningar och kunskaper som krävs för att Skåne ska fortsätta förflyttas mot visionen om att vara Europas mest innovativa region 2020.

Under Skåne Innovation Week, 23–29 maj, lyfts Skånes förmågor fram. Många diskussioner och samtal förs också om de behov och möjligheter som behöver utvecklas för att främja kreativitet, innovationsförmåga och handlingskraft. Bland annat måste produktiviteten och sysselsättningen öka i Skåne – frågor som Allians för Skåne har tagit tag i, bland annat genom en satsning för att få fler YH-utbildningar till Skåne.

Men kraften och engagemanget under dessa dagar skulle aldrig vara möjligt utan medverkan från över 300 organisationer, projekt och samarbeten runt om i hela Skåne.

Tillsammans under årets vecka arrangeras över 200 aktiviteter. Bara under invigningsdagen arrangerades över 30 aktiviteter inom ramen för Skåne Innovation Week. AI-Nordic PowWow i Lund, Mångfaldsbussen som rullar genom flera kommuner, Last Mile Hack i Helsingborg, Packbridge StartupDay och Hack the student innovation system – Kristianstad för att bara nämna några.

Magnus Ekblad