NYFIKEN PÅ. Carl Johan Sonesson är en av Moderaternas fyra regionråd, och regionstyrelsens ordförande i Region Skåne. Carl Johan, som är 40 år, har en fil kand i statsvetenskap och tjugo års erfarenhet av regionpolitik, bland annat som politisk sekreterare. Redan 2010 blev han regionråd och var då ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden fram till 2014. Han ser gärna MFF spela såväl hemma som ute i Europa.

Vad har du för bakgrund?
– Jag kommer från Staffanstorp, har studerat i Lund och bor sedan länge i Malmö där också mina två barn är uppväxta. Mitt politiska intresse väcktes tidigt, och handlade som för många andra, om att göra Sverige friare och att släppa fram de enskilda individerna. Redan tidigt handlade det också om landstingsfrågor: Jag följde Socialdemokraternas försök att lägga ner Grauers uppskattade läkarbilar. Och redan 1998 kom jag in i regionfullmäktige. En sak jag har försökt göra under hela min politiska gärning är att agera när vanliga människor hamnat i kläm.

Vilken fråga är viktigast för Region Skåne under mandatperioden?
– Ordning och reda i ekonomin är en förutsättning för allt annat. Region Skåne behöver ekonomisk styrka för att klara av att förnya sjukhus och kollektivtrafik.

– Men särskilt viktig är naturligtvis frågan om köer och långa väntetider till behandling.

Följ Carl Johan på Facebook, eller ring honom på 044-309 32 33.

Camilla Andersson