EKONOMI. Regionstyrelsen i Region Skåne tar på torsdag (7/2) beslut om att lämna föreningen Spårvagnsstäderna, efter ett tio år långt medlemskap.

– Medlemskapet har säkert fyllt något syfte i ett tidigare skede, då diskussionen om spårvägar var uppe i flera av Skånes städer, men redan nästa år börjar spårvagnarna att rulla mellan Lund C och ESS, säger regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M). Nu är det dags att omprioritera.

– Region Skåne är inne i ett skede då vi gör allt för att få ordning på ekonomin. Detta innebär bland annat att vi måste dammsuga alla konton för att se var vi kan hitta utgifter som vi kan dra in på. Medlemskapet i en intresseförening för utbyggnad av spårväg är ett typiskt sådant exempel, oavsett storlek på avgift.

Region Skåne har betalat 50 000 kronor om året i medlemsavgift till föreningen Spårvagnsstäderna. Till detta har kommit utgifter kopplade till sammanträden.

Jonas Duveborn