HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN. I veckan (17/1) hölls årets första sammanträde i hälso- och sjukvårdsnämnden. Det var premiär för Gilbert Tribo (L) som ordförande och Anna Mannfalk (M) som vice ordförande i nämnden. Allians för Skåne är ett sammansvetsat gäng med ett tydligt fokus på att förbättra tillgängligheten och höja kvaliteten i den skånska hälso- och sjukvården.

Vid veckans sammanträde fattade nämnden bland annat beslut om att inte förlänga avtalet med Vidarkliniken. Gilbert Tribo kommenterade beslutet i Sydsvenskan:

-Vi har fått veta att flera andra landsting inte kommer att förlänga avtal eller inte upphandla nya med Vidarkliniken, säger regionrådet Gilbert Tribo (L).

– Med lågt antal patienter finns risk för att stiftelsen inte har ekonomiska muskler att upprätthålla kvaliteten. Då tycker vi det är bäst att återkalla vårt avtal.

Ett annat ämne på nämndens sammanträde var Region Skånes avtal med Samariten Ambulans AB. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna röstade ifjol för att ta tillbaka ambulanssjukvården i Lund-Landskrona-Mellanskåne i egen regi. Alliansen var emot ett återtagande men respekterar regionfullmäktiges beslut.

Vid nämndsammanträdet i veckan beslutades att skjuta upp återtagandet. Detta efter att en verksamhetschef på SUS i Lund begärt mer tid för att kunna fullfölja beslutet och på bästa sätt ta över ansvaret för ambulansen

– Avtalet med Samariten Ambulans AB som skött verksamheten privat förlängs året ut. Nästa år tar vi över i egen regi, säger Gilbert Tribo (L) till Lokaltidningen Mellanskåne:

– Jag valde att lyssna på chefen och ville inte stressa fram något. Vid återtagande av ambulanserna i Malmö blev det fel när allt inte var planerat fullt ut vilket ledde till att man bland annat saknade flera fordon. Den situationen ville jag inte hamna i, säger Gilbert Tribo.

Sebastian Sundel

På bilden syns delar av Alliansgruppen i hälso- och sjukvårdsnämnden: Fatih Warda (C), Urban Widmark (M), Elisabeth Kullenberg (M), Gunilla Andersson (M), Anna Mannfalk (M), Gilbert Tribo (L), Camilla Mårtensen (L), Patrik Holmberg (C) och Linnea Regnéll (M). BILD: SEBASTIAN SUNDEL