MAKTSKIFTEN. Socialdemokraternas position har kraftigt försvagats i Skånes kommuner efter höstens val.

Förra mandatperioden hade S posten som kommunstyrelsens ordförande i 19 av Skånes 33 kommuner. I nuläget ser det ut som att den siffran för de kommande fyra åren hamnar mellan tre och sju.

Det återstår ett antal kommuner som ännu inte röstat fram kommunstyrelseordförande för den kommande mandatperioden, men som det ser ut nu är det dock bara i Malmö, Åstorp och Eslöv som S definitivt får eller fått posten som kommunstyrelsens ordförande. Samtidigt är situationen i vissa kommuner som Bromölla, Ystad, Bjuv, Skurup och Höör fortfarande oklar.

Oavsett vilket kommer S att tappa kommunpolitikens tyngsta post i fler än hälften av de kommuner som man styrde under förra mandatperioden. I de allra flesta fall är det företrädare för allianspartier som tar över.

Gustav Lundblad