ALLIANS FÖR SKÅNE. De fyra partierna i Allians för Skåne – Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna – styr nu Region Skåne som största partikonstellation. På måndagen valdes Carl Johan Sonesson till regionstyrelsens ordförande och som ett av alliansens tio regionråd.

På söndagen presenterade de fyra gruppledarna Carl Johan Sonesson (M), Gilbert Tribo (L), Annette Linander (C) och Per Einarsson (KD) det nya styrets utgångspunkter i en debattartikel i Kvällsposten. De förklarade att Skåne behöver en nystart och att de avser att skapa ”en öppen, nära och professionell ledning av Region Skåne”.

Samtidigt skrev Kvällspostens Csaba Perlenberg en krönika där han analyserar det svåra läge alliansen tillträder under, det är inget dukat bord direkt, snarare motsatsen: ”Efter sig lämnar S och MP en regional ekonomi i spillror.”

Peter J Olsson