KRÖNIKA. Ebba Busch Thor medverkade igår kväll i det som var SVT:s första partiledarintervju för säsongen. I slutet av intervjun kunde hon bara konstatera att det inte hade ställts några frågor alls om det ämne som väljarna i en rad undersökningar ser som det viktigaste i årets val, sjukvården.

Det hela är mycket märkligt. Vi har en vårdkris i Sverige, där över 80000 människor väntat på vård i mer än 30 dagar. Över i princip hela landet råder brist på sjuksköterskor. Köerna har ökat. Skillnaderna mellan olika regioner och landsting är ofta enorma och resursutnyttjandet är ineffektivt.

Det ska påpekas att vårdpersonalen i de allra flesta fall gör ett fantastiskt jobb och att vården man får när man väl kommer till oftast är i världsklass. Men vägen dit är för många en djungel och det är så mycket problem som finns inbyggt i det svenska sjukvårdssystemet. Ta bara IT-systemen som ofta gör personalens vardag svårare snarare än enklare.

Den nuvarande regeringen har misslyckats med att ta itu med problemen och istället har de blivit mycket värre. Man avskaffade kömiljarden och tog först bort socialministerposten efter valet, innan man insåg sitt misstag. Största delen av mödan på området har gått åt till att hitta olika sätt att klämma åt privata vårdgivare.

I Skåne ser vi hur antalet vårdplatser blivit 400 färre sedan valet – trots att det rödgröna styret rott igenom sitt vallöfte att anställa 2000 fler. Min och Sofia Damms syn på det kan du läsa mer om på Kvällsposten idag (klicka här).

Hur som helst: Sjukvården borde varit ett ämne i utfrågningen. Att inte fråga KD:s partiledare om sjukvården i en partiledarutfrågning är lite som att inte fråga MP om miljöfrågor. Någon som tror att det kommer att hända när det är dags för Isabella Lövin att kliva in i studion på söndag?

Birgitta Södertun (KD)
Gruppledare Region Skåne