Värna Skåne. Ikväll var tågkaoset framme igen utanför Malmö. Resenärer tvingades bryta upp dörrar när kaos uppstod ombord på ett stillastående strömlöst tåg. Resenärer svimmade ombord på det överfulla tåget när temperaturen steg i hettan. Liberalernas Cristina Glad (L), andre vice ordförande i kollektivtrafiknämnden, efterlyser bättre krisberedskap för att evakuera tåg:

– Resenärer tvingas välja mellan att överhettas ombord och att bryta sig ut från tåget till ett spårområde där de riskerar att bli påkörda av andra tåg. Detta är valet Skånetrafikens resenärer ställs inför och det är inte första gången. Var är krisberedskapen och rutinerna för att evakuera ett tåg på ett säkert sätt när situationen ombord är akut? Var är informationen till resenärerna?

Resenärerna ombord det kaosartade tåget ikväll återger hur det inte fanns någon som helst information till resenärerna om hur de skulle agera. Det visar att kollektivtrafiken i Skåne har mycket att rätta till innan resenärerna kan känna sig trygga.

Liberalerna har begärt en kriskommission för att komma tillrätta med infrastrukturproblem. Denna behöver uppenbarligen kompletteras med en krisplaner för evakuering och information vid stopp i trafiken.

Carl Sernbo