VÅRDA SKÅNE. I dagens Ystads Allehanda skriver Per Einarsson (KD) och Lars Lundberg (KD) om problemen i den skånska sjukvården: ”Skönmålningar löser inte vårdens problem”.

Bakgrunden är en artikel av Maria Nyman Stjärnskog (S), som menar att de rödgröna styrt vården i rätt riktning: ”Vi har en fantastisk sjukvård i östra Skåne”.

Einarsson och Lundberg menar att Stjärnskogs bild är felaktig:

”Visst händer bra saker, och det ska vi tacka den kunniga personalen för. Men på flera helt avgörande punkter har Stjärnskogs ledarskap misslyckats.

Ingen skönmålning i världen kan förändra det – för människor känner av det, inte minst här i Ystad. Här har det rödgröna styret minskat vårdplatserna radikalt och låtit bli att bygga upp alternativ.”

De skriver också:

”I grunden menar vi dock att hela systemet har fallerat. Därför kräver vi kristdemokrater ett nationellt helhetsgrepp där sjukhusvården övergår från regioner och landsting till att styras av staten.

Vårdens styrning måste bli effektivare och mer jämlik. Bostadsorten kan inte få vara avgörande för om du får en patientsäker vårdplats eller inte.

Men det första steget är att på allvar erkänna problemen. Gör man inte det riskerar utvecklingen fortsätta i fel riktning.”

Läs hela artikeln genom att klicka här!

Gustav Lundblad
Mattias Svensson