KRÖNIKA. Det mest bestående minnet av söndagens partiledardebatt i Agenda blir väl antagligen Stefan Löfvens hjärnsläpp när han tog in LAS i en diskussion om våldtäkter.

Statsministerns uttalande är naturligtvis förbluffande. Men en annan skandal som det pratas mindre om, är det faktum att vare sig äldrefrågor eller sjukvård var ett av ämnena i debatten.

Precis som vanligt struntade SVT i att bjuda upp till debatt om den fråga som väljarna, enligt flera undersökningar, ser som den viktigaste i valet.

Vårdköerna växer. I Skåne står fler än 16000 människor i kö till operation. I hela Sverige väntar fler än 120000 –det motsvarar ett helt Helsingborg.

Samtidigt har vi två miljoner pensionärer i Sverige. Väldigt många har små ekonomiska marginaler. 5000 äldre fick inte plats på äldreboenden förrförra året. Kompetenta äldre diskrimineras på arbetsmarknaden.

Detta tyckte alltså SVT inte var värt att debattera. Istället valde man ännu en gång klimatet som ett av fyra ämnen – ett område där Sverige är världsledande. Låt mig citera Johan Ingerö: ”Den här tiden borde använts till sjukvård. Inte till ett område där vi har brett politiskt konsensus, samt internationella toppresultat”.

Nu är det exakt fyra månader kvar till valet. Jag hoppas att media väljer att fokusera mer på vård och äldreomsorg under den här tiden. Tyvärr är inte Sverige världsledande på de områdena, trots att vi betalar så mycket i skatt.

Självklart är det också viktigt för oss i KD. Inget annat parti vill skjuta till mer nya resurser till vård och omsorg. Fler utbildningsplatser för läkare och sjuksköterskor. Fler anställda. Vårdserviceteam.

Vi har också förslag om omfattande reformer av styrning och organisation. Lagstadgad tätt till fast läkarkontakt. Förstatligande av sjukhusvården. Samlat ansvar för elevhälsan.

Desto jobbigare blir det för Socialdemokraterna om de här frågorna diskuteras. Partiets förtroende sjunker inom välfärdsfrågorna. Inte så konstigt. Regeringen har misslyckats totalt med att på något vettigt sätt förbättra vården under tre och ett halvt år. Man fokuserar på att symbolpolitiskt krama åt privata vårdgivare samtidigt som operationsköerna inom cancersjukvården ringlar sig långa. I Region Skåne har man varken kontroll över köer eller ekonomi. Trots att man anställt 2000 fler i vården, blir det inte mer vård till medborgarna.

S lovade sänkt pensionärsskatt, men fortfarande är det bara KD som helt vill ta bort skattegapet mellan löntagare och förvärvsarbetande. Samtidigt har äldre som arbetar fått höjd skatt. Sveket mot Sveriges två miljoner pensionärer har helt enkelt varit enormt.

Det är om detta de fyra sista månaderna innan valet måste handla. Äldres frågor måste högre upp på den offentliga agendan. Sjukvårdsfrågorna måste ges den prioritering som väljarna kräver. Jag och KD ska göra vårt för att så ska bli fallet.

Birgitta Södertun (KD)
Gruppledare Region Skåne