VÄRNA SKÅNE. En skånsk framtidsfråga tog ett steg framåt i dag. En majoritet i socialutskottet beslöt att föreslå riksdagen att uppmana regeringen att lägga förslag om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Det är en omsvängning mot tidigare beslut i frågan och kommer efter att bland andra Region Skåne har agerat för ett ja.

Kvinna provar vin på Arilds vingård i Skåne. Foto: Lena Evertsson (CC BY 2.0)

– Det är en stor dag för Skåne, säger Pontus Lindberg (M), 2 vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden. Vingårdar och mikrobryggeri har vuxit upp runt om i hela Skåne. Att kunna njuta, köpa och prova lokala produkter är viktigt för ett levande Skåne! Turismen i Skåne måste få lika bra villkor som i konkurrentländerna.

Socialutskottet skriver i sitt beslut:

”Den svenska produktionen av alkoholhaltiga drycker har utvecklats i snabb takt de senaste åren. Dessutom finns det ett stort intresse för närproducerade alkoholdrycker i mindre upplagor. Utskottet föreslår att riksdagen uppmanar regeringen att verka för en lagstiftning som gör det möjligt att bedriva gårdsförsäljning i begränsad utsträckning. Det gäller under förutsättning att Systembolagets monopol kan bevaras.”

Mot beslutet reserverade sig Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Peter J Olsson