KRÖNIKA. Det märks tyvärr att det är valår när S-maskineriets vulgärpropaganda rullas ut med allt mer tilltagande intensitet. Tyvärr verkar inte stoltheten över den egna regeringens politik vara särskilt stor – fokus ligger istället på att vilseleda och sprida en felaktig bild av motståndarna.

Igår lade LO ut en ny valfilm i sociala medier. I detta bidrag till fackets valkampanj, som ju finansieras av en medlemsskara där majoriteten inte ens längre stödjer S, visar man att det här med att hålla sig till sanningen inte kommer att vara vägledande princip inför valet.

I det 115 sekunder långa klippet antyds att moderaternas partiledare Ulf Kristersson ska sänka lönerna för ”vanligt folk”. En undersköterska beklagar sig och säger att hon inte kommer klara sig om hon får sin lön sänkt med 30 procent. Det hela är så klart en medveten feltolkning av alliansens förslag om inträdesjobb. Att inträdesjobben är till för de under 23 utan gymnasieutbildning och nyanlända och syftar till att få människor, som annars lyfter bidrag, i jobb – det nämns självklart inte.

Det hela fortsätter: Den förutsägbara frasen ”vi får ingen fungerande välfärd om vi sänker skatterna” kryddas med att ”det blir inga fasta anställningar”, ”ingen får bli sjuk eller skaffa barn” och ”ingen får bli äldre”. Allt detta blir verklighet, ska man förstå, om alliansen vinner valet.

Naturligtvis har LO stängt av möjligheten att kommentera klippet på Youtube – kritiska invändningar undanbedes.

Nästan samtidigt som videon kom ut publicerade Aftonbladets ledarsida, en annan del i det socialdemokratiska spindelnätet, en artikel med rubriken ”Svenska högern styrs av dockmästaren Bert”. Artikeln illustreras av en bild av Ebba Busch Thor, Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson som marionettdockor. Marionettdockor som kontrolleras av Bert Karlsson. Det talas om den ”mörkblå högern” och varnas för en regering bestående av M, KD och SD – allt byggt på ett lösryckt citat av Bert i Dagens Industri.

Ett dygn tidigare publicerade samma ledarsida en artikel på kanske ännu lägre nivå, där en bild på Ebba Busch Thor, Ulf Kristersson, Jan Björklund och Annie Lööf ackompanjeras av rubriken ”Dumskallarna vill göra om sin egen privatiseringscirkus”. Det sparas helt enkelt inte på invektiven när det gäller att misskreditera alliansens förslag om att lägga ned arbetsförmedlingen i sin nuvarande form.

Fler exempel från samma avsändare? I januari hävdade man felaktigt, genom nuvarande politiska chefredaktören Anders Lindberg, att Ebba Busch Thor ville att vård inte längre skulle ges efter behov, utan ”efter plånbok”. Rubriken: ”Busch Thor vill att du betalar för vård”. Lindberg tog i ordentligt: ”Att ett parti som vilar på påstått kristen grund driver detta är märkligt – liv och död borde inte vara en fråga om sparkontots storlek.” När Kristdemokraterna ville få en replik publicerad, fick man så klart kalla handen.

Samtidigt som den här typen av kampanj bedrivs har vi en statsminister i Stefan Löfven som gång på gång hävdar att han ”ärvde en ohållbar migrationspolitik” av alliansen. Och då har inte ens tre år har gått sedan hans bevingade ”mitt Europa bygger inga murar”-uttalande. Vill man formulera det hela snällt kan man säga att statsministern har ett öppet förhållande med sanningen.

Mer: När Kristdemokraternas dåvarande partiledare Göran Hägglund i december 2014 föreslog införande av tillfälliga uppehållstillstånd markerade regeringen kraftigt och Löfven sa att ”det riskerar att spela Sverigedemokraterna i händerna”. När Ebba Busch Thor föreslog särskilda asylansökningsområden var regeringen genom Morgan Johansson tveksam och Aftonbladets ledarsida talade om ”interneringsläger”. Nu föreslår regeringens egen utredning ”obligatoriskt avresecenter” för de som har verkställt avlägsnandebeslut.

Ofta hör jag det sägas att borgerligheten måste bli tuffare och sänka sig till samma nivå som vänstern för att kunna vinna debatten – och val.

Jag är den förste att skriva under på att borgerligheten behöver bli mindre defensiv, men att börja sprida lögner och sänka mig till den låga nivå som S-maskineriet just nu gör – det kommer jag aldrig att ställa upp på.

Man kan inte trovärdigt argumentera för en politik som syftar till mer av återhållsamhet och ärlighet i samhället och samtidigt offra just dessa dygder i den politiska debatten. Vi ska påverka landet i borgerlig riktning genom att vara modiga, raka och tydliga – inte genom att kopiera vänsterns smutsiga taktik.

Torsten Elofsson (KD)
Toppkandidat Kristdemokraterna i Malmö