VÄRNA SKÅNE. På tisdagen debatterade regionfullmäktige på en fråga av Carl Johan Sonesson (M) införande av kroppskameror för väktarna på de stora akutmottagningarna. Bakgrunden var de goda erfarenheterna från entreprenaddrivna S:t Görans sjukhus i Stockholm, så goda att Stockholms läns landsting nu kommer att pröva dessa vid landstingets egna sjukhus.

Carl Johan Sonesson (M).

För det rödgröna Styret svarade Joakim Sandell (S) och öppnade för att acceptera införandet, han menade att vaktbolaget prövade metoden på andra ställen och att man kunde gå vidare om det fungerade.

– Jag ser Styrets svar som ett steg framåt, säger Carl Johan Sonesson (M) i en kommentar. Det känns bra att mitt och moderaternas arbete för ökad trygghet för vårdpersonalen, inte minst på akutmottagningarna, nu börjar ge utdelning. Kroppskameror är dock bara en av många åtgärder som behövs där den viktigaste är att nattetid ha stängda akutmottagningar för dem som inte har legitima ärenden. Lite synd är att Joakim Sandell (S) vill avvakta utvecklingen, Skåne har som storstadslandsting problem som ett sådant och borde gå före.

Peter J Olsson