VÄRNA SKÅNE. Statsminister Stefan Löfven (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) meddelade i dag (22/1) att 300 statliga jobb skapas i Skåne.

– 300 jobb kan i sammanhanget verka lite, kommenterar Carl Johan Sonesson (M), regionråd i opposition. Statistiskt sett borde Skåne ha 5 000 statligt anställda. Men inte minst i det socialdemokratiska skyltfönstret Malmö är varje nytt jobb ett oerhört välkommet tillskott.

Malmö är Sveriges näst största lokala arbetsmarknad men har i dag bara tre förvaltningsmyndigheter, nu blir det fyra. Göteborg hade tidigare fyra, och får nu fem. Stockholm har haft 152. Snedfördelningen har skadat och skadar svensk ekonomi, samt försvårar för statens kompetensförsörjning.

– Regeringen ska ändå ha beröm för att man bygger ut Tullverkets verksamhet, säger Pontus Lindberg (M), regionråd i opposition. Nu hoppas vi att dessa resurser bidrar till att inflödet av illegala vapen och narkotika kan stoppas mer effektivt. Det är bra för hela Sverige.

– Med förstärkningen av Trafikverket i Kristianstad får staten förhoppningsvis också större förståelse för behoven av mer infrastruktursatsningar i Skåne, fortsätter Pontus Lindberg.

– Framför allt hoppas vi att staten, när man får fler tjänstemän på plats, inser att behovet av fler filer på E6 är enormt. Under förra året var det en olycka på vägen mellan Vellinge och Trelleborg varje arbetsdag, avslutar Carl Johan Sonesson.

Den parlamentariska landsbygdskommittén kom 2016 överens om att 10 000 statliga jobb skulle flyttas ut i landet.

Jonas Duveborn