VÅRDA SKÅNE. I dag (17/1) presenterade Dagens Medicin sin årliga sammanställning över landets bästa sjukhus. I kategorin mindre sjukhus står privata Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm för första gången som vinnare, efter att under flera år konstant ha befunnit sig i toppskiktet.

– Detta är ett tydligt och bra exempel på att de metoder som ett vinstdrivande sjukhus använder är bra för både patienterna och personalen, säger Carl Johan Sonesson (M), regionråd i opposition i Region Skåne.

När det gäller akutvården utmärker sig Capio S:t Göran genom att vara det bästa sjukhuset av alla. På Capio S:t Göran får 75 procent av patienterna på akuten en läkarbedömning inom en timme. Det ska jäm­föras med färre än hälften av patienterna på många andra sjukhus. Man är bra på att undvika överbeläggningar och utlokaliseringar. Vårdgarantin uppfylls.

– Så är det inte i Region Skåne. Här växer i stället vårdköerna stadigt, säger Carl Johan Sonesson.

– Capio S:t Göran visar tydligt att det finns alla skäl att entreprenadutsätta fler sjukhus i Skåne – för skåningarnas skull.

Jonas Duveborn