VÅRDA SKÅNE. Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Region Skåne vill att Simrishamns sjukhus ska drivas av regionen när nuvarande avtal om entreprenad går ut 2020. Det presenterades i en hastigt utlyst presskonferens på fredagen.

– Jag kan lova att om Moderaterna får stöd i valet i höst och får styra så kommer vi att bevara Simrishamn som ett entreprenaddrivet sjukhus, säger Carl Johan Sonesson (M), regionråd i opposition.

Simrishamns sjukhus drivs nu av Praktikertjänst och genom upphandling sedan snart 18 år tillbaka.

– Förslaget är i själva verket ett hot mot sjukhusets överlevnad, säger Carl Johan Sonesson. Vi har sett att när den sittande regionledningen tar över upphandlad vård, som i Ängelholm, urholkas verksamheten. Entreprenadlösningen i Simrishamn har genom åren varit ett bra sätt att garantera att Österlen har kvalificerad sjukvård. Jag är lite förvånad över att Miljöpartiet traskar med i Socialdemokraternas kampanj för att allt ska vara regiondrivet.

– Styret säger till och med att de inte är missnöjda med  Praktikertjänsts arbete, men varför då förstöra något som fungerar? Vi bör istället utveckla samarbetet med Praktikertjänst och utöka deras möjligheter att skapa fler avtal och hjälpa till att avlasta de långa vårdköer som socialdemokratiskt politik har skapat i Region Skåne sedan de tog över 2014, säger Carl Johan Sonesson (M), regionråd.

Länk till pressmeddelande.

Lynn Thulin