DEBATT. Tack vare världens strängaste djurskydd är svenska grisar friskast i Europa. Och det lönar sig. För djuren, för miljön och för folkhälsan. Centerpartiet har drivit igenom att hela Region Skåne nu kräver i sin matupphandling att svenska djurskyddsregler ska vara ett minimum.

Julskinkan är viktig för svenskarna, statistik visar att 61% tycker att skinkan betyder mest för julstämningen, före både julgran (40%) och julklappar (25%)! Och vi bryr oss om ursprunget, 80 % av svenskarna väljer svensk skinka till julbordet. Våra bönder ger bara antibiotika när det behövs och därför har grisarna lägsta antibiotikaresistensen i världen. Du kan därför vara trygg med att den svenska julskinkan är fri från läkemedelsrester. För Centerpartiet är det självklart att de djur som ger oss köttet, mjölken och äggen ska ha det bra och så lång som möjligt kunna få utlopp för sina instinkter och bete sig naturligt. Här får grisar röra sig fritt, har knorren kvar och kultingarna får dia hos suggan längre än i övriga Europa.

Klimatpåverkan blir dessutom lägre än för importmat. Svenskt kött behöver minimal transport, liksom grönsakerna som utvecklar både smak och vitaminer bättre när de får mogna längre på plantan. Våra lantbrukare använder modern odlingsteknik som innebär minimal användning av växtskyddsmedel.
Men det kostar lite mer för bonden att ge djuren utrymme och att låta korna beta ute. Centerpartiet vill ge svenska bönder goda villkor, så att de kan fortsätta producera mat med världens bästa djurskydd. I regeringsställning såg vi till att göra djurskyddskontrollerna kostnadsfria för bonden genom att göra den statlig och satsade över 100 miljoner kronor på kontrollanter. Samtidigt som vi höjde djurskyddet sänkte vi också skatter och avgifter på 2,2 miljarder kronor per år för våra bönder.

I Europaparlamentet driver Centerpartiet på för en mer restriktiv användning av antibiotika i Europas djurproduktion mot en svensk standard. För djur som är stressade och bor trångt blir lättare sjuka. Här hemma ska vi fortsatt unna oss svensk julskinka med gott samvete.

Ulrika Axelsson
distriktsordförande (C) Skåne

Birte Sandberg
gruppledare (C) Region Skåne

Källa: Svenskt Kött