VÅRDA SKÅNE. – Nu har vi medicinskt icke försvarbara väntetider. Den som har en medelriskcancer som vi normalt ska operera inom sex veckor får nu vänta i fyra månader, säger Thomas Jiborn, överläkare i urologi vid Skånes universitetssjukhus till P4 Malmöhus, enligt Kristianstadsbladets artikel som publicerades 24 november.

intervjun som citeras i flera medier handlar om de växande operationsköerna i Region Skåne.

Stefan Lamme (M), 2e vice ordförande i nämnden Skånes universitetssjukvård (SUS), kommenterar:

– När Alliansen, under vår tid som styrande i Region Skåne, införde standardiserade vårdförlopp så blev det stora förbättringar i kötiderna och kvaliteten. Vi har i jämförelse med andra landsting fortsatt en mycket hög kvalitet och vi har kortare kötider. Men under Socialdemokraternas ledning har man tappat styrfart. Man fortsätter inte på den grund för förbättringsarbete som lagts med den kraft som behövs, och det är mycket olyckligt.

I SUS har Alliansen återkommande lagt förslag som syftar till att förbättra omhändertagandet av patienter med bättre flöde på vårdplatser och Alliansen har i budgeten för 2018 lagt stor vikt vid att öka antalet utbildningsplatser för  läkare och sjuksköterskor som vill bli specialister eller skaffa dubbelkompetens.

Lynn Thulin