Kvällspostens Csaba Perlenberg och partisekreterare Acko Ankarberg Johansson (KD). Foto: Robin Persson.

VÄRNA SKÅNE. Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson gästade på torsdagskvällen Malmö och Paddys Restaurang för ett framträdande vid Kvällspostens och Sydsvenska Handelskammarens Almebaren.

Efter ett kort inledningsanförande blev Ankarberg Johansson utfrågad av Csaba Perlenberg, fristående kolumnist vid Kvällspostens ledarsida.

Hon diskuterade bland annat det faktum att förtroendet för grundläggande samhällsinstitutioner som polis och sjukvård rasar, trots att vi betalar bland världens högsta skatter mot löftet att de finns där när vi behöver dem:

– Just nu är det väldigt många av de här sakerna som inte funkar. Istället vänds det här löftet till ett svek.

Följden blir att många medborgare vänder sig åt andra håll för att få tillgång till säkerhet och trygghet.

– Man tar över ansvaret själv i medborgargarden. Det börjar som en enkel sak, att man kanske ska vakta det egna området. Till slut har man tagit över det som borde vara polisens uppgifter. Det kan också vara att man inte kan lita på sjukvården och betalar en gång till för en privat sjukförsäkring, sa Ankarberg Johansson.

– Legitimiteten för det gemensamma försvinner. Det är allvarligt när det brister i samhällsorganisationen, när sveket kommer för då tappar vi tilliten, till varandra, till det offentliga, till samhällsgemenskapen.

Köerna av ouppklarade polisärenden växer. I Skåne står 25 procent fler människor i kö till vården än för tre år sedan. Ankarberg Johansson konstaterade att när alliansen hade makten så kapade man köerna vården. Nu (s)kapar regeringen köer. Det som skiljer orden ”kapa” och ”skapa” ifrån varandra är för övrigt bokstaven S – socialdemokraterna.

För att stärka statens kraft att genomföra sina kärnuppgifter krävs prioriteringar.

– Vi lovar inte allt. Men det vi lovar tänker vi se till att genomföra. Det är vårt välfärdslöfte, avslutade Acko Ankarberg Johansson sitt inledningsanförande.

Se hela evenemanget nedan eller via Kvällspostens Facebooksida:

Gustav Lundblad