SKÅNEFORUM. Det tyska valet innebar ett slut på den ”stora koalitionen” mellan borgerligt-kristdemokratiska CDU/CSU och socialdemokraterna i SDP. Allt tyder på att förbundskansler Angela Merkel från CDU kan sitta kvar med stöd av en ny koalition, där det talats mest om en ”Jamaicakoalition” – efter partifärgerna – mellan kristdemokraterna liberala FDP och De gröna.

Magnus Ehrenberg

Förlusterna för socialdemokraterna och ett uselt valresultat ledde till att socialdmeokraterna förklarade att de gick i opposition. Merkel, vars parti gick tillbaka något mer, blir alltså segrare i en mening, men är i ett utsatt läge. Är hon en vinnare?

– Ja, hon sitter kvar och därför är hon en vinnare, säger Magnus Ehrenberg, kännare av tysk politik och svensk företagare i kommunikationsbranschen i Tyskland. Men det kan vara början på slutet, allt beror på hur hon kan hantera en komplicerad regeringsbildning och få en regering som kan uträtta något. På två, tre års sikt kan kritiken annars växa. Frågan är om hon sitter hela den fyraåriga mandatperioden.

Magnus Ehrenberg (th) tillsammans med Carl Johan Sonesson (M) under ett valmöte i veckan.

 

Svårigheterna handlar förstås om att hantera De gröna och liberala FDP. Inte minst dessa partier framstår ibland som varandras motpart, men i efterspelet tillvalet verkar de båda inställda på att hitta lösningar.Ett annat problem kan då bayerska CSU bli, detta systerparti till CDU minskade mest och kan därmed bli svårare att hantera.

– Ju längre norrut, desto bättre gick det för CDU, berättar Magnus Ehrenberg. I Hamburg blev CDU för första gången större än SDP i partivalet.

Gossen Ruda i den nya förbundsdagen är det invandringskritiska AfD, som trots interna problem – som fortsatt även efter valsegern – lyckades bra inte minst i det gamla Östtyskland och kommer in som tredje största parti i förbundsdagen.

 

– Tysk politik blir med detta val mindre stabil, mindre ”tråkig”, säger Magnus Ehrenberg. SDP lovar en aktiv opposition, och AfD kan man förvänta sig vad som helst från. Den stora koalitionen mellan SDP och CDU har fått en del uträttat, inte minst när det gäller vägbyggen. Nu ska en ny regeringskoalition visa resultat också.

Peter J Olsson