SATIR. Jag hoppade in över helgen på en akut stödlinje för spelmissbrukare. Det är kanske inte min specialitet men telefonlinjen handlar mest om att förmedla kontakt till riktig vård respektive ekonomisk rådgivning.

Efter några samtal med tonåringar som spelat bort månadens studiebidrag, och lika många försök till goda råd, kom så kvällens tyngsta utmaning. En lätt pressad röst hörde i headsetet.

– Hallå. är det spelrådgivningen….

– Ja, mitt namn är Dr Trotz, kan jag hjälpa dig. Berätta hur det står till.

Personen i andra änden snyftade lite men harklade sig och tog ett andetag och började.

– Jag heter, eller det kan kvitta. Jag är partisekreterare i ett stort parti, vi brukar till och med kalla oss Det (S)tora Partiet- Och jag tror att jag, jag menar vi blivit spelberoende.

De flesta säljer inte spel på kredit, men i Sverige…
Foto: Matthew Hurst (CC BY-SA 2.0)

– Har du spelat för arbetsgivarens pengar och förlorat, då måste du… började jag, men han avbröt.

– Nej, nej, det är inte så, det är partiet som är spelberoende..

– Partiet? Berätta mer.

– Det började redan på trettiotalet. När man hade större partimötren brukade kassören ta fram en tombola, sälja lite lotter och så. Det gav intäkter och de som gav kunde vinna ett kvarts kilo kaffe och så. Ingen satsade mer än vad de skulle ha gett om gjort en vanlig insamling. Men sedan har det eskalerat. Intäkterna från lotterierna steg, och vi började räkna med dem i partibudgeten, och för att hålla spelande uppe så blev vinsterna finare och finare, semesterresor, husvagnar och större penningbelopp. När Bingolotto kom som konkurrent måste vi svara.

–Partiet blev beroende säger du?

– Ja, det måste efter ett tag ha pengarna, kostymen växte. Vinsterna från lotterierna gav möjlighet att satsa mer i valrörelserna, höja löner på partikansliet också. Snart var det en tredjedel av våra pengar, och finansierade ungdomsförbundet också – det behövdes när medlemsantalet börjar svikta!

– Ledde det till att ni gjorde saker ni skäms för? Jag följde formuläret framför mig.

– Definitivt. Vi gav oss särskilt tillstånd att sälja lotter utan de villkor andra måste erbjuda, vi fick till och med sälja på kredit till dem som inte hade råd att betala. Bara de senaste åren har vi skickat kronofogden på 10 000 svenskar som inte betalt sina spelskulder till oss. Ja, efterhand har vi gjort texten som säger att lotterna säljs av partiet så liten och otydlig som möjligt, vi har ju velat ta in pengar även från dem som röstar på andra partier. Ja, vi bytte namn på huvudlotteriet eftersom det förra låg för nära partiet.

Dr Trotz

– Och nu skäms ni och vill sluta?

– Nja, sluta och sluta, det har kommit ut i pressen. Det är tusan så pressande. Vi hoppas bara att det blåser över så vi kan fortsätta som förut. Jag ringde mest för att du har tystnadsplikt och jag behövde prata av mig.

Klick sa det och han hade lagt på.

 

 

 

 

Dr Trotz:

Efter en längre semester syns åter på Opposition Skåne den lite motvalls skribenten Dr Trotz. Både till namn och gärning passar han oss bra, även om den gode doktorn förbehåller sig rätten att slå åt alla håll. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz