KRÖNIKA. Den sista söndagen i september är det val i Europas viktigaste land, Tyskland.

Allt tyder på att förbundskansler Angela Merkel kommer att gå mot en fjärde valseger. Utmanaren Martin Schulz hade några veckor i ett opinionslyft precis när han hade blivit utsedd till socialdemokraternas kanslerkandidat. Men efter någon månad var det mesta normalt igen och Merkel stärkte åter sin position.

Martin Schulz sitter inte i Bundestag, har ingen regeringserfarenhet men var som ung borgmästare i en mindre stad i Ruhrområdet. Därefter har Schulz haft EU-parlamentet som sin politiska plattform, senast som lysstark talman.

Även om tysk media bevakar parlamentet i Bryssel/Strasbourg på ett helt annat sätt än vad som sker i vårt land, är avståndet långt från Berlin till EU-parlamentet, också för en talman.

Vid söndagens ”TV-Duell” mot Martin Schulz var Angela Merkel övertygande, men kanske inte totalt överlägsen sin motståndare. Det blev lite tamt, båda partierna utgör ju regeringen.

Jag tyckte Schulz gjorde bra ifrån sig med tanke på omständigheterna. Men alla undersökningar som gjordes efter debatten visade att Merkel vann stort.

Inom områden som kompetens, trovärdighet och förmåga att argumentera känner helt klart tyskarna sig trygga i Angela Merkel. Ett positivt tecken för Schulz var att det var flera som tyckte att han gjorde bättre ifrån sig än väntat. Fler kunde efter debatten tänka sig rösta på SPD:s kandidat, men fortfarande är avståndet stort till förbundskanslern.

Jag saknade hettan i debatten, men det är nog just det stabila lugnet som är Angela Merkels styrka – såväl nationellt som internationellt. Tilltron till hennes möjligheter att hantera internationella frågor är överväldigande.

Själv imponerades jag under duellen av hennes sätt att förklara varför hon agerade som hon gjorde, när flyktingströmmarna var som störst hösten 2015.

Hon insåg att situationen var ohållbar och att hela Europa var illa rutat. Victor Orban i Ungern hade bara en ambition, att få iväg flyktingarna ur landet så fort som möjligt.

Hon hade inte något annat val än att öppna gränsen. Politikern Merkel blev en vanlig människa!

Frågan om Turkiet jagar EU:s ledare och blev ev viktig del av debatten. Båda Merkel och Schulz avvisar ett turkiskt EU-medlemskap. Men fortsatt spelar president Erdogan en central roll.

Nu två år efter den akuta krisen har mycket förändrats, inte bara i Tyskland. Mer långsiktiga lösningar har införts och viktigast av dem är avtalet med Turkiet, vilket har betytt att den sk Balkanrutten har upphört.

I stället kommer tusentals flyktingar via Medelhavet från Libyen till Italien, och många drunknar på sin väg till Europa. Både Merkel och Schulz vill stoppa flyktingarna att komma till våra gränser genom insatser i deras hemländer, inte minst i Libyen. Mer bistånd och utveckling, mindre av akuta flyktinginsatser, som Merkel uttryckte saken.

När jag hör detta, tänker jag på de afrikanska kolleger som jag genom åren mött på många möten i Bryssel och i flera huvudstäder i Afrika. De brukade ofta påpeka, att om ni inom EU inte öppnar era gränser för import av jordbruksprodukter från afrikanska länder, så kommer våra folk att komma gående. Och det är ju precis detta som nu sker! Sammantaget efter Duellen; Merkel tydlig vinnare!

Angela Merkel har jag få personliga minnen utav. Men de tillfällen hon besökte EU-parlamentet gjorde hon ett mycket gott intryck – inte så retorisk och högljudd – men stabil och samlad. Martin Schulz som talman i EU-parlamentet har jag självklart haft en hel del med att göra. Han var alltid vänlig och omtänksam, hade ett gott ord i korridoren.

Särskilt uppskattar jag hans djupt kända engagemang mot antisemitism och hans personliga insats för att minnas Raoul Wallenbergs livsgärning. I söndagens duell nämnde han särskilt att de unga män som kommer till Tyskland och hyser antisemitiska tankar, inte hör hemma i Tyskland.

Om tre veckor vet vi om Europas och världens mäktigaste kvinna får förnyat förtroende av den tyska valmanskåren? Ett stabilt Tyskland är viktigt för Europa!

Olle Schmidt (L)