KRÖNIKA. Sommaren är här igen och det är trevligt för de allra flesta. Men som så ofta så är sommaren den värsta perioden på året i vården. Antalet vårdplatser minskar och personalflykten gör att de som är kvar får dra ett mycket stort lass.

På en del håll är situationen ännu värre. Från Ystad har det kommit rapporter om att det helt saknas sjuksköterskor på övervakningsavdelningen.

Sammantaget talas det i år om en sommar där minskningen av antalet vårdplatser blir runt 15 till 30 procent jämfört med normalt läge, beroende på sjukhus.

Det blir konsekvenser. Patienter får ligga i korridoren på Helsingborgs lasarett. Vi får rapporter om hur människor får sova över på akuten. Den personal som är kvar får hoppa över raster och ställer upp så gott den kan.

Personal i Helsingborg vittnar om att en ”etisk gräns” är passerad. Antalet vårdplatser är 13% lägre än 2014 – trots att befolkningen har blivit större och äldre. Vårdköerna växer.

Det hela kan egentligen tyckas vara mycket märkligt. Vården har aldrig haft mer pengar än vad den har nu. Det har aldrig varit fler anställda i Region Skåne.

Vårdens problem är till stora delar inte en ekonomisk resursfråga. Visst behöver vårdcentralerna mer pengar. Vårdcentralernas kris ger återverkningar i hela systemet.

Men framför allt måste Region Skåne bli en mycket bättre arbetsgivare. Det talas ofta om en sjuksköterskebrist, men sanningen är ju att det finns sjuksköterskor – de vill bara inte jobba för Region Skåne.

Regionen är en koloss till organisation som förändrar sig långsamt. De anställda har för dåligt inflytande på arbetsplatsen och löneutvecklingen är svag. Man lappar och lagar i systemet genom att spendera stora pengar på hyrsjuksköterskor. När personalen säger att det krävs förutsättningar för att rekrytera sjuksköterskor så satsar man istället på den dyra hyrpersonalen.

Det finns inget enskilt politiskt beslut som i sig kan lösa problematiken. Det finns ingen mirakelkur. Men politiken måste i sin tillsättning av chefer se till att skapa en bättre kultur i hela organisationen Region Skåne. Arbetsmiljön måste långsiktigt prioriteras och förbättras.

Det rödgröna styret verkade tro att det skulle bli enkelt att lösa problematiken när man fick makten 2014. Nu sitter man passiva och handfallna inför en situation som är värre än någonsin. När vi i KD har försökt få svar om patientsäkerheten får vi mest tomma ord till svar.

Politiskt prioriterar man sidospår som ambulansflyg, kamp mot privata vårdgivare och normkritisk granskning. Det är verkligen dags för skärpning. Styret måste göra sitt yttersta för att förbättra situationen för patienterna och personalen. Det gör man inte idag. Dagens situation är inte värdig.

Birgitta Södertun (KD)
Gruppledare