KRÖNIKA. I den digitala era vi just nu lever i är det lätt att få tag på information. Internet erbjuder en rik flora av såväl riktiga som oriktiga fakta att botanisera i. Man kan läsa såväl sakliga redogörelser för det inrikespolitiska i för oss svenskar obskyra länder som hisnande teorier om hur staten kontrollerar vädret. Världen är komplicerad och inte alls så ”enkel” som den framställs.

Det är ”judarna” som styr alla banker, bankerna styr världen, konflikten i Syrien handlar om att USA stödjer al-Qaida för att få bygga en pipeline och mycket därtill. Det populäraste temat för dessa galna teorier är att världen som vi känner den är en lögn och att allt egentligen styrs minutiöst kontrollerat av en liten grupp människor. Vilka denna grupp är kan variera: utomjordingar, bankirfamiljen Rotschild och den påhittade sekten Illuminati är bara några alternativ av många.

Dessa grupper styr världen med järnhand och vill inte att sanningen ska komma ut. Av någon anledning lever dock de hemsidor och bloggare som sprider sådana här teorier ostört vidare från år till år. Dessa hemliga världshärskare verkar visst inte ha så bra kontroll på saker och ting som virrpannorna till ”sanningssägare” påstår.

För är det något mönster som går att se genom historien så är det hur de stora skeendena påverkas av ren slump. Den 9 november 1989 läste den östtyska politbyråns talesperson Günter Schabowski upp ett uttalande om reselättnader för östtyskar men hade inte fått tillräcklig  information om vad som gällde och när. Några pressande frågor från journalistkåren och en västtysk TV-sändning senare var Berlinmuren passé och hade redan börjat rivas. Trots att detta inte var intentionen.

Innan järnridåns fall fanns en alldeles särskild gissningskost: kremlologi. Det var svårt att veta vad som egentligen hände i det politiska spelet bakom Kremls murar, och med den knapphändiga information man faktiskt hade som hjälp så gällde det att försöka gissa vad som egentligen pågick. I dag fungerar det likadant med Vita huset.

Varenda tweet, varenda uttalande och vartenda lagförslag från president Trump söks det någon djupare mening i. Man letar efter en övergripande röd linje, mästerplanen bakom den yviga fasaden. Allt måste vara mycket mer utstuderat och komplicerat än vad det verkar. Men det är det inte. Donald Trumps burdusa och ogenomtänkta ledarskap är ett ultimat bevis på hur nyck, slump och affekt styr och påverkar här i världen, snarare än komplicerade konspirationer.

Egentligen är det konspirationsteorierna som är det enkla. Världen är en mångfacetterad och svårbegriplig plats. Att en liten klick minutiöst styr allting, ungefär som i en bondfilm, är en enkel väg att ta om man vill undvika svindel. Svindel inför hur obegripligt komplicerad och oplanerad den mänskliga tillvaron på jorden ter sig. Men det är precis sådan den är. För det är sådana vi människor är.

Adam Davidsson (KD)