KRÖNIKA. Min beundran och respekt för de tyska politiker som formade det demokratiska Västtyskland har alltid varit stor. Det var en god blandning av kristdemokrater, socialdemokrater och liberaler.

Konrad Adenauer, Willy Brandt och Hans-Dietrich Genscher visste sitt politiska ansvar att skapa ett nytt Tyskland, som kunde bäddas in det demokratiska Europa. Med historiens tillbakablick kan man ibland ges intrycket att detta var en enkel process. Men alls icke så! Om detta har det skrivits mycket.  Hur Sovjetunionen, Östtyskland (DDR) och Warszawapakten under det kalla kriget stod beredda att hota stabiliteten och skapa osäkerhet i vår del av Europa. För många känns denna verklighet lång borta i det Europa som uppstod efter Berilinmurens fall 1989.

Jag slåss av hur vi, trots en del bekymmer på vår kontinent de senaste åren, tar det enade Europa för givet, när vi nås av dödsbudet av Helmut Kohl.

Utan denne store europé hade mycket kunnat se annorlunda ut på vår kontinent. En kansler som många skojat om, såg den historiska möjligheten att åter ena Tyskland. Världens ledare tvekade, men Helmut Kohl var övertygad om han gjorde det rätta; att äntligen få ett definitivt slut på det andra världskriget. Frankrikes President Francois Mitterrand tillhörde en av de mest skeptiska. Mitterrand kunde sin historia och visste hur många gånger den fransk-tyska gränsen förändrats genom seklernas gång.

Ett klassiskt ögonblick i Europas historia fångades på ett berömt foto när Kohl och Mitterrand håller varandra i hand vid Verduns krigsmonumentet – en försoningens gest mellan två länder och deras folk!

Året är 1984, fem år före DDR:s sammanbrott.

Jag tror att deras personliga relation banade väg för det nya Europa. Mitterrand kunde lita på att Kohl var en sann vän av ett gemensamt Europa, men ytterligare en eftergift från tysk sida behövdes; uppgivande av D-marken och tillkomsten av en gemensam valuta.

Helmut Kohl var medveten om att han tog en stor risk att ge upp symbolen för det ”västtyska undret”(Wirtschaftswunder). Långt senare har Kohl medgivit att en folkomröstning om D-marken hade han förlorat.

Under dessa år kring Murens fall och Sovjetunionens sönderfall visade den tyske förbundskanslern vilken djärv statsman han var.

Det var många som påminde om vad ett enat Tyskland mitt i Europa genom historien hade inneburit för fred och frihet. Min gamle far med familjens rötter i Tyskland var en utpräglad anglofil och tog varje tillfälle att varna för ett enat Tyskland. Demokratin vilar lätt i vårt stora grannland i söder, brukade han säga.

Under en tågresa i början av 60-talet minns jag att min mor kom i samspråk med en ung student från Västtyskland, som hade släktingar i de östra delarna och uttryckte en önskan om ett Tyskland med mindre gränsbarriärer.

Min far bröt in i samtalet och höll en mindre föreläsning om Tysklands förfärliga historia och faran med ett enat Tyskland. Den förskräckte studenten tystnade och undslapp sig: ”Men jag vill ju bara träffa mina släktingar”.

Tyvärr dog min far, innan Europa enades.

Något av det roligaste jag fick vara med om under mina år i Bryssel var att efter initiativ från Olle Wästberg få med mig samtliga svenska kolleger i EU-parlamentet för att få ett mötesrum i parlamentet uppkallat efter Raoul Wallenberg.

Under en högtidlig ceremoni med talmannen, Martin Schultz, kommissionären Cecilia Malmström och Nane Annan, släkt med Raoul Wallenberg och gift med Kofi Annan kunde Sverige få sitt andra rum uppkallat efter en våra medborgare, den första var Anna Lindh.

Jag uttryckte önskemål om att Wallenberg-rummet skulle vara ett av de stora mötesrummen, centralt beläget i parlamentet. Som svar fick jag en försiktig viskning från en av de ansvariga: ”Just det rummet är avsett för Helmut Kohl”.

***

Europa och EU mår lite bättre idag efter bottennoteringen för ett år sedan. Vill ni veta mer om Europa och EU måste ni bege er till Hässleholm och Europaforum i slutet av augusti. Den 28-31 augusti diskuteras EU och framtiden likt ett skånskt Almedalen i Hässleholm. Här årets program http://www.eu-forum.se

För första gången sedan starten finns samtliga partiledare inom alliansen på plats, ävenså  vänsterledaren samt Sveriges EU-minister. Missa inte detta tillfälle att lära sig mer om EU och understödja denna berömvärda insats från Hässleholm!

Olle Schmidt (L)