DEBATT. Mat och dryck är en viktig och uppskattad del av midsommaren, liksom de är under alla helger och högtider. Det ger helt enkelt guldkant till livet och är någonting som vi nog alla vill njuta av året runt.

För Centerpartiet i Region Skåne är en fortsatt utveckling av mat-och dryckeslandet Skåne en hjärtefråga, hela vägen från jord till bord. Det handlar både om god mat, den här helgen god midsommarmat, och om att vi genom att stötta vår regionala livsmedels- och dryckessektor kan göra stor skillnad med små medel. Vi behöver helt enkelt att även i fortsättningen inse matens värde, och att hållbar mat angår oss alla – året runt.

För allt börjar i myllan – skånska råvarorna håller en hög kvalitet just tack vare duktiga och högklassiga producenter. Men för att dessa även fortsättningsvis ska kunna sätta högkvalitativ mat och dryck på våra bord är det avgörande att de inte bromsas av onödig och kostsam byråkrati. Centerpartiet vill därför ta bort regelkrånglet för företagarna, göra det lättare att anställa och göra Skåne till ett pilotlän för gårdsförsäljning av öl- och vin. Dessutom vill vi att Region Skåne gör fler och delade upphandlingar så att fler mindre aktörer ges möjlighet att konkurrera.

Kort sagt, närodlad och närproducerad mat och dryck är hållbar tillväxt på riktigt – vid sidan av att det ger just den där guldkanten – oavsett om det är skånsk potatis, jordgubbar eller snaps.

Birte Sandberg (C)
Gruppledare, Region Skåne