KRÖNIKA. Världen går mer och mer i en riktning som innebär att vi inte behöver anpassa oss efter den. Vi nordbor var förr i tiden väldigt duktiga på att anpassa oss efter årstiderna. Exempelvis följde vår matkonsumtion säsongen. När det i januari i år drog in snöoväder i Medelhavsländerna glesnade plötsligt salladsutbudet i våra stormarknader med generösa öppettider. Snabbt dök idén upp om att flyga in sallad från USA för att ”lösa krisen”.

För varför skulle vi egentligen låta något så primitivt som naturliga omständigheter påverka huruvida vi kan få något eller inte. Vi lever i ett on demandsamhälle där vi vill kunna köpa jordgubbar i mars, färsk sallad i januari och se vilket TV-program vi vill, när vi vill. Vi anpassar oss inte längre vare sig efter väderlek eller TV-tablå.

Öppettiderna blir dessutom bara mer och mer generösa. Annandag jul en helgdag? Strunt i det, vi startar rean då. Juldagen ännu mer helgdag? Äh, vi håller öppet och smygstartar rean redan då. Långfredagen, vad var den om nu igen? De flesta är ju lediga denna helgdag så vi håller öppet ändå.

Vi vänjer oss sakta vid att allting ska vara tillgängligt alltid. Självklart en bekvämd och lättlevd tillvaro. Men frågan är vad all denna frihet, dessa konstanta möjligheter, gör med oss människor? Hur påverkas vi egentligen av att inte behöva vänta, att inte behöva anpassa oss efter världen runtomkring?

Det har talats om filterbubblor som ett samtidens gissel. Att få ett för sig själv anpassat flöde i sociala media, där avvikande uppfattningar aldrig eller sällan tillåts plåga oss och få oss att ompröva våra ställningstaganden. Allting blir on demand, världen anpassas efter oss, inte vi efter den.

Detta är ett sådant oerhört paradigmskifte att det blir svårt att ta in. Visst är det fantastiskt att vi inte svälter under torrår och att vi inte behöver slita för att få upp maten på bordet utan kan köpa den i butik. Framstegen är fantastiska välsignelser. Men kanske skulle vi stanna upp och fundera på vad samhället som tagit steget från bekvämt till on demand egentligen åstadkommer.

Hur är det med dygderna? Blir vi generösare, mer tålmodiga och mer tacksamma när allt inte bara ges oss på silverfat, utan silverfatet kan vara hemlevererat inom 45 minuter med en enkel knapptryckning? Jag tillåter mig att vara skeptisk.

Denna massiva valfrihet och detta oändliga och lättillgängliga utbud, gör det oss egentligen fria? Kanske hade ändå Kierkegaard rätt när han pratade om hur friheten att välja våra liv skapar ångest. Ångesten som är frihetens ”svindel”.

Nog mår vi egentligen lite bättre av fostran, av att tvingas anpassa oss efter yttre omständigheter, snarare än att betvinga omvärlden för vår valfrihets skull. Låt oss fritt välja vårt liv, men låt oss också vara medvetna om vad on demand-samhället faktiskt gör med oss.

Adam Davidsson (KD)