DEBATT. Vi i Centerpartiet i Region Skåne blev minst sagt förvånade över den inställning som Cecilia Magnusson-Svärd (S) gav uttryck för gällande de förseningar och inställda tåg som drabbar skånska resenärer och som uttrycktes i Ystads Allehanda (2 maj 2017). Trots att hon själv säger sig ha just kollektivtrafiken som en hjärtefråga fann hon de uppenbara problemen som blir allt mer påtagliga som någonting att se positivt på då det ”ger oss nämligen en chans att kunna prata lite mer med varandra”.

Social samvaro i all ära, men det är inte ett av de största skälen till att så många skåningar varje dag åker kollektivt. Nej, det handlar om att man fortfarande hoppas att den ska fungera, vara punktlig och pålitlig. Helt enkelt ett gott alternativ till bilen. Magnusson-Svärd bör därför inse att det allra viktigaste i dag är att få trafiken att rulla, och rulla med högre turtäthet och betydligt färre störningar.

Vi i Centerpartiet i Region Skåne får helt enkelt hoppas att hennes uttalande inte delas av hennes partikamrater i den styrande minoriteten i regionen eftersom det vore förödande för hela Skånes rörelsefrihet. Att byta några ord med sina medresenärer är trevligt, men vi tycker att det är nödvändigt att tåget och bussen också samtidigt kör.

Birte Sandberg (C)
Gruppledare Region Skåne