VÅRDA SKÅNE. På måndagskvällen samlade fler än 100 personer i församlingshemmet i Trelleborg för att visa sitt missnöje med stängningen av den palliativa vårdavdelningen vid lasarettet.

Pubiken på medborgarmötet om den palliativa vården i Trelleborg.

Det har snart gått ett år sedan högste ansvarig politiker Maria Nyman Stjärnskog (S) inför en jublande Stadsparken ställde sig bakom Kristdemokraternas initiativärende om att öppna upp avdelningen igen – men sedan dess har ingenting hänt.

Trelleborgarna kom till måndagens möte och hoppades på trovärdiga besked om framtiden för den palliativa vården. Tyvärr hade Nyman Stjärnskog inget alls av den varan med sig.

Trots att det är ungefär 350 dagar sedan hon lovade trelleborgarna att palliativa vården skulle öppna på nytt, så kunde hon och hennes socialdemokratiska partikollegor inte lämna besked om något öppningsdatum. De svårast sjuka medborgarna på Söderslätt hänvisas fortfarande till palliativa vården i Malmö.

Istället försökte socialdemokraterna tämja missnöjet i salen genom att lämna nya, vaga, löften. De palliativa patienterna skulle vårdas på vårdplatser som man gemensamt skulle driva med Trelleborgs kommun, på samma sätt som sker på Ängelholms sjukhus.

– Vi vill sätta Trelleborgs lasarett på kartan, sa Maria Nyman Stjärnskog (S).

Förslaget väckte bara ännu större ilska hos publiken och bland de sjukvårdsanställda och allianspolitikerna i salen.

Inte minst eftersom specialiserad palliativ vård är ju specialiserad vård, som lindrar och vårdar personer med mycket komplexa och svåra sjukdomar. Det är inte samma sak som den basala palliativa vård som man ger i den kommunala hemsjukvården.

– Det är inte alls samma sak. Jag blev mycket förvånad när S plötsligt kom med det förslaget på mötet. Socialdemokraterna verkar inte ha förstått vad specialiserad palliativ vård innebär. Häpnadsväckande, kommenterar Per Einarsson (KD), som är andre vice ordförande i sjukvårdsnämnd Kryh och som fanns med på podiet på mötet.

Podiet

Podiet på mötet om palliativa vården i Trelleborg. Anna Mannfalk (M) och Per Einarsson (KD) sitter till vänster om Maria Nyman Stjärnskog (S), som syns i mitten.

En annan försvarslinje från socialdemokraterna var att man minsann utannonserat tjänster som sjuksköterskor till den palliativa vården i Trelleborg. Problemet här är återigen att det inte angivits något datum för när tillträde till tjänsterna sker.

– De kan ju inte säga upp sina (nuvarande) tjänster om de inte får ett datum. Ni anställer folk och skickar dem till Malmö. Om man söker en tjänst i Trelleborg vill man ju jobba i Trelleborg, kommenterade en av mötesdeltagarna.

– Vi har varit jättemånga sökande på tjänsterna, men ingen som vågar säga upp sig från fast tjänst om det inte finns öppningsdatum, sa en annan.

Palliativ vård definieras som en vård inom prioiteringsgrupp 1, liksom exempelvis cancersjukvård och vård av livshotande akuta sjukdomar. Av det skälet är passiviteten från styret extra anmärkningsvärd.

Per Einarsson summerade:

– Är det en prio 1-vård gör man allt man kan för att detta ska komma till skott. Och det tycker jag inte man gjort från styret. Startdatum är det viktigaste, bygger man till exempel en idrottsarena håller man inte på att tveka om startdatum.

Mot slutet av mötet ställde moderatorn Petter Birgersson en fråga till publiken:

– Har vi kommit närmare ett svar?

Svarsropet blev ett rungande ”nej!”.

Gustav Lundblad