DEBATT. Regeringen har den senaste tiden presenterat en rad skatteförslag. Gemensamt för nästan samtliga är att det är skattehöjningar som slår mot plånboken, mot jobb och mot tillväxt.

Nyligen meddelade Vänsterpartiet att de kommit överens med regeringen om att fler ska börja betala statlig inkomstskatt. De menar att det är ”höginkomsttagare” som får sin skatt höjd. Sanningen är att de som drabbas är människor som jobbar hårt, men som inte har särskilt höga inkomster.

På väg till jobbet. Foto: Chris Brown CC2

Sedan regeringen tillträdde har den – trots löften om att inte höja inkomstskatten för vanligt folk – höjt just inkomstskatten för över en miljon människor. Fyra av tio barnmorskor, fyra av tio poliser och sju av tio ingenjörer, för att nämna några exempel. Nästan ytterligare ett helt Kristianstad – 80 000 fler – ska börja betala statlig inkomstskatt nästa år, om regeringen och Vänsterpartiet får bestämma.

I stället för att höja skatterna borde man göra det mer lönsamt att arbeta. När det lönar sig mindre att arbeta, väljer många ledighet framför ett extra arbetspass eller större ansvar på jobbet. En ny rapport från Almega visar att Sverige förlorar kapacitet motsvarande 2 800 heltidsarbetande läkare varje år, eftersom många läkare väljer kompledighet framför jourersättning. Exemplet ger en fingervisning om hur skatten påverkar människors val. Att arbeta det lilla extra, att utbilda sig eller att ta extra ansvar på jobbet lönar sig inte tillräckligt i dag. Att vården inte kan använda sin fulla kapacitet, och därmed riskera patientsäkerheten, är oroväckande.

Tror verkligen Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att det blir fler händer i sjukvården och fler poliser på stadens gator och torg när det lönar sig mindre för läkare, sjuksköterskor och poliser att jobba?

Det är människors arbete och företagande som bygger Sverige starkt. Inte skattehöjningar. Därför behövs det en politik där det lönar sig bättre att arbeta och att driva företag. Vi har inte råd att se på medan regeringen tar Sverige i fel riktning. Därför vill vi moderater att Alliansen så snart som möjligt ska lägga en gemensam budget.

Maria Malmer Stenergard (M)
riksdagsledamot och skattepolitisk talesperson
Åhus

Pontus Lindberg (M)
regionråd
Kristianstad

Artikeln har också publicerats i Kristianstadsbladet (4/4).