Fr v. Liv V Tillberg, Anna-Karin Uggla, Sylvia Carlsdotter, Helena Grahn och Ronny Johannessen

VÄRNA SKÅNE. Tidigare i veckan gjorde moderaterna i kulturnämnden ett verksamhetsbesök på Kulturskolan i Simrishamn. Kulturgarantin i Simrishamn är en modell för kultur i skolan som startade 2005 och tar avstamp i barnkonventionen samt skolans styrdokument.

Barn och ungdomars lika rätt till kultur står i centrum, vilket skapar bättre förutsättningarna för själva arbetet med att aktivera dem, eftersom de både får skapa själva och ta del av kulturupplevelser av olika slag. Deras arbete med att använda kultur och utbildning som verktyg för integration sticker ut. Ett exempel är deras verksamhet med Sommarkulturskola.

– Det var mycket inspirerande och vi blev väldigt imponerade av hur Kulturskolan och kommunen i stort löst utmaningarna med ett stort antal nyanlända, säger Ronny Johannessen (M), 2 vice ordförande i kulturnämnden.

Kulturskolans verksamhet är både omfattande och spännande men deras arbete med att implementera kulturgarantin i kommunen är enligt vår uppfattning banbrytande, säger Helena Grahn (M), ersättare i kulturnämnden. 

Detta visar att det är möjligt att åstadkomma stora saker, även i mindre kommuner. Du behöver inte bo i en storstad för att få utlopp för din kreativitet, säger Liv Viktorsson Tillberg (M), ersättare i kulturnämnden.

Vi tackar våra värdar Sylvia Carlsdotter, Anna-Karin Uggla och Ewa Kristensson för ett varmt bemötande.

Vill du veta mer om Sommarkulturskolan, rekommenderas denna film.

Camilla Westdahl