VÄRNA SKÅNE. Inför valet 2014 målade Socialdemokraterna upp en svart bild av tillståndet i landet.

– ”Någonting håller på att gå sönder”-retoriken ackompanjerades i Skåne av fullt fokus på ”vårdkrisen”, konstaterade oppositionsledaren Carl Johan Sonesson (M) i en fråga till regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) på regionfullmäktige (28/2).

Henrik Fritzon 2014.

Bland annat var Henrik Fritzon tillsammans med partikollegan och nuvarande justitieministern Morgan Johansson närvarande vid en ”die-in” i Lund, där demonstranterna spelade döda och regionstyrelsens dåvarande ordförande, Pia Kinhult (M), och dåvarande regiondirektör, Jonas Rastad, beskrevs som bödlar.

– Tonläget var uppskruvat och högre än vad som är rimligt i en politisk diskussion, valår eller inte.

I dagarna har Morgan Johansson gått i bräschen för en gäll S-kritik mot Sverigedemokraterna för att de svartmålar bilden av Sverige när de i en debattartikel i Wall Street Journal har givit sin bild av tillståndet i landet. I stället för att bemöta debattörernas uppgifter i sak har Johansson framhållit hur skadligt det är att sprida en negativ bild.

När skåningarna i opinionsundersökningar i dag beskriver vården som dålig och i kris är det sällan kopplat till de goda verksamhetsresultaten. Skånsk vård har länge presterat goda medicinska resultat, även om det finns uppenbara brister med bemötande och tillgänglighet som måste hanteras. Man kan ana att många har köpt den krisbild som Socialdemokraterna spred under sin tid i opposition, och som Sverigedemokraterna exploaterade. Det var mot denna bakgrund som Carl Johan Sonesson frågade Henrik Fritzon:

– Ångrar du i dag den bild du målade upp av den skånska vården inför valet 2014?

Svaret blev lågmält:

– Jag kan erkänna att ni gjorde en del bra under er period vid makten. Var jag för tuff som oppositionspolitiker? Det får andra bedöma.

– I grund och botten är det oppositionens roll att lyfta fram fel och brister. Jag ångrar inte mitt sätt att debattera, men kan därmed inte säga att jag inte någon gång gjorde något som jag inte borde ha gjort, sa Henrik Fritzon.

Jonas Duveborn