KRÖNIKA. För snart två veckor sedan kom ett välkommet besked: Moderaterna är beredda att fälla regeringens budget. Sverige kan inte vänta. Det kan inte heller Skåne. Regeringens politik leder oss i fel riktning.

Vi bor i en fantastisk del av ett fint land. Men bra kan bli bättre. Vi ser flera stora och nya utmaningar som kräver nya lösningar. Moderaterna sitter inte på alla nya lösningar, men vi är beredda att tänka om och prova nytt.

  • Med stora integrationsutmaningar behövs fler enkla jobb. Då krävs modiga politiker som är beredda att vända på varje sten. Det behöver bli lönsamt att gå från bidrag till arbete. Kostnaderna på arbete måste sänkas. Regeringen tänker dessvärre inte så. Gammal doktrin ska fortfarande gälla med kravlös bidragspolitik och konstgjorda jobb.
  • I en vardag där många inte känner sig trygga i sitt bostadsområde krävs en närvarande polis och en polisledning som klarar av att organisera den. I stället har vi en ansvarig minister som känner fullt förtroende för en ledning som uppenbarligen brister och som inte skjuter till de resurser som behövs.
  • Och apropå säkerhet, så har vi en regering som låter Karlshamns kommunalråd bestämma svensk säkerhetspolitik genom att tillåta ett aggressivt Ryssland att verka i hamnen i Blekinge, bara ett stenkast från oss.
  • När jobben måste växa till behövs en politik för jobbskaparna. Fyra av fem nya jobb skapas av de små och medelstora företagen. Dem vill regeringen nu försämra för genom att höja entreprenörsskatten (3:12-reglerna) med fem miljarder kronor.
  • Alla politiker talar om en levande landsbygd, även regeringen, men den politik som presenteras gör det allt svårare för oss som bor och verkar utanför storstadsområdena. Miljöpartiets inflytande över regeringspolitiken är ett hårt slag mot just landsbygden: En årlig extra höjning av bensinskatten är redan verklighet och inom kort kan vi förvänta oss flygskatt och kilometerskatt. Om vi inte stoppar regeringens budget.

Egentligen är det självklart att i en demokrati göra vad man kan för att få igenom sin politik. Så borde alla oppositionspartier resonera. Jag skulle ha mycket svårt att förklara för de småföretagare jag möter nästan dagligen varför jag inte, om möjlighet gavs, skulle vara beredd att stoppa skadliga förändringar i deras villkor.

En del säger att vi är sent ute. Bättre sent än aldrig, säger jag. Vi har försökt andra vägar. Nu pekar vi ut den enda möjliga väg som vi ser. Jag hoppas att vi får sällskap på den vägen.

Maria Malmer Stenergard (M)
Riksdagsledamot, Åhus
Skattepolitisk talesperson