VÅRDA SKÅNE. Skånes universitetssjukhus har för andra året i rad hamnat näst sist (plats 6 av 7) i Dagens Medicins rankning (18/1) av landets universitetssjukhus. Rankningen av Sveriges sjukhus är inte vetenskaplig. Men den tar hänsyn till viktiga parametrar, som medicinsk kvalitet, tillgänglighet, hygien, patientenkäter, trycksår och överbeläggningar. Placeringen för Sus dras framför allt ner på grund av dålig tillgänglighet.

Bästa universitetssjukhus 2016 finns i Umeå (Nus), följt av Linköping och Karolinska i Stockholm.

I klassen mellanstora sjukhus toppar Västervik och bästa skånska sjukhus är lasarettet i Ystad (plats 10 av 36). Ystad placerar sig alltså både före Centralsjukhuset i Kristianstad och Helsingborgs lasarett. 2015 hamnade Ystad på plats sju.

Vad som inte har uppmärksammats tillräckligt är att tre av de fyra i toppen av listan över bästa mindre sjukhus (det finns inget skånskt på listan) är helt eller delvis privatdrivet.

  1. Oskarshamns sjukhus, landstingsdrivet.
  2. Motala, som drivs av Aleris tillsammans med Region Östergötland.
  3. Helt privata Capio S:t Görans sjukhus i Stockholms läns landsting.
  4. Helt privata Bollnäs sjukhus, som drivs av Aleris och ligger i Region Gävleborg.

”De fina resultaten för de privat drivna sjukhusen visar hur skev debatten om vinster i välfärden är. Pragmatiska landstings- och regionpolitiker som värnar kvaliteten och utvecklingskraften i sjukvården måste ge tydliga besked till regeringen: Reepalu-utredningens förslag om vinsttak skadar välfärden. De privata vårdgivarna behövs fortsatt i vården”, kommenterar Vårdföretagarnas näringspolitiska expert Karin Liljeblad.

Att Region Skåne ligger dåligt till på topplistorna går inte koppla till att Skåne har landets lägsta skattesats (10,69), vilket en del gör. Region Östergötland har landets näst lägsta skattesats (10,70) och två andraplaceringar genom Linköpings universitetssjukhus och delvis privatdrivna Motala sjukhus.

Jonas Duveborn