DEBATT. Skånetrafikens nya biljettsystem slår mot landsbygden. Flera sträckor drabbas av enorma prishöjningar. Det rödgröna styret måste komma fram med förslag på hur man kan ta bort orättvisan i sitt nya system.

Ett av 2016 års sämsta beslut i Region Skåne var att införa ett nytt biljettsystem i Skånetrafiken, som från mars månad kommer att löpa parallellt med nuvarande system i tre års tid innan det helt ersätter dagens.

I det nya systemet ersätter man dagens zoner med nya. Kristdemokraterna röstade nej till införandet då det kommer att innebära enorma och orimliga prishöjningar på många håll på den skånska landsbygden. Här är några exempel på de prishöjningar som kommer med det nya systemet:

  • Kristianstad-Simrishamn: 51% höjning
  • Lönsboda-Osby: 127% höjning
  • Simrishamn-Everöd: 108% höjning
  • Helsingborg-Örkelljunga: 39% höjning
  • Sjöbo-Malmö: 28% höjning
  • Sjöbo-Simrishamn: 85% höjning

Det finns många fler exempel på hur det nya systemet kommer att drabba landsbygden. Lyckligtvis kommer det under övergångsperioden att gå att betala även med jojo-kortet, med det gamla zonsystemet.

Kristdemokraterna lade tidigare i processen fram ett förslag om att höja priset med en krona i stadstrafiken för att ta bort de orimliga prisökningarna på landsbygden. Vi blev därför mycket förvånande när styret kom fram med ett nytt förslag där man höjde priserna i städerna, men inte gjorde något alls för att mildra effekterna på sträckor som de som nämns ovan.

Men vilka signaler tänker sig egentligen det rödgröna styret att listan ovan sänder till landsbygden? Att rikta fördubbling av pris mot resenärer utanför de större städerna vidgar bara ytterligare en växande klyfta mellan stad och land i Skåne. Vill man inte att det ska vara möjligt att bo i Örkelljunga och pendla till jobbet i Helsingborg? Det är en tondöv och orättvis politik.

Nu är det enda rimliga och rätta att göra om och göra rätt. Under året måste styret komma fram med ändringsförslag som tar bort de stora prishöjningarna. Det nya biljettsystemet måste göras rättvist. Strafftaxa inte landsbygden.

Birgitta Södertun (KD)
Gruppledare, Region Skåne